Zelf kan ik mij gelukkig prijzen dat een al een jaar regelmatig blokkerende knie geopereerd kon worden. Na een bijna val van de trap, kon ik een orthopeed vinden die de gescheurde meniscus voortreffelijk opereerde. Daar de ingreep onder een ‘ruggeprik’ plaatsvond kon ik de discussie aan de operatietafel horen. De chirurg beklaagde zich dat hij – gezien mijn leeftijd – geacht werd deze operatie niet meer uit te voeren.
Nachtrust
Hoe dan ook, ik ben er blij mee en heb nooit meer last gehad. Toevallig rond dezelfde tijd hoorde ik van een ouderechtpaar dat meerdere KNO-artsen moest smeken voor een behandeling van de pijnlijke oorklachten van hun jonge kind. Toen de oorbuisjes uiteindelijk waren geplaatst keerde de nachtrust in het gezin terug.
Kritische benadering
Natuurlijk de vele complexe statistische meta-analyses en Cochrane-studies zijn waardevol en dragen bij aan een kritische benadering van therapeutisch handelen. Toch moeten we oppassen voor een bijna algoritmische benadering van individuele patiënten.
Kosten
Maar er is nog een aspect bij deze discussie dat vraagtekens oproept. Het neerzetten van zorginstellingen en zorgverleners als graaiers in een door de politiek ingericht zorgstelsel dat berust op productie en concurrentie, is op zijn minst schrijnend. Eigenlijk zouden zorginstellingen en zorgverleners in de curatieve sector gecomplimenteerd moeten worden. Immers, zij zijn in staat om – ondanks het zorgsysteem – de kosten van de curatieve zorg tot de laagste van Europa te laten horen. Zelfs een fractie lager dan die in Denemarken en Zweden waar alle medisch specialisten in dienstverband zijn.
Efficiëntie
Dat ons zorgsysteem samen met dat van de VS tot de twee meest inefficiënte ter wereld horen, daar praten we liever niet over. Wat minder oorbuisjes lossen dat probleem in ieder geval niet op.
Robert W. Kreis
Chirurg N.P.
Em. hoogleraar Brandwondenzorg VUmc