Skipr meldt dat de overname van de failliete zorginstelling Zonnehuizen zo goed als rond is. Voor de cliënten en medewerkers van Zonnehuizen zou dat goed nieuws zijn. Maar het feit dat het mogelijk gaat om een gedeeltelijke overname door een of meerdere BV’s van zorgondernemer Loek Winter roept wel vragen op.
Uit de melding bij de NMa blijkt dat hij vooral interesse lijkt te hebben in de volwassenenzorg en het onroerend goed van Zonnehuizen.
Splitsing
Wat betekent een splitsing van de jeugd- en volwassenenzorg voor de kwaliteit van de zorg? En wat drijft Loek Winter om te investeren in Zonnehuizen? Eerder deed hij dat ook in de in noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen. Wat werd gepresenteerd als een ‘overname’ was slechts een investering van 5 miljoen euro, waarmee hij gek genoeg wel de bestuurlijke zeggenschap over het ziekenhuis verwierf. Met welk belang? Het uitkeren van winst in de ziekenhuiszorg is tenslotte nog niet mogelijk. Wat is dan zijn ‘verdienmodel’? Loek Winter is tenslotte geen filantroop maar ondernemer.
‘Verdienmodel’
Wanneer Loek Winter ook investeert in Zonnehuizen zou het goed zijn als het voor cliënten en medewerkers duidelijk wordt wat dan het bijbehorende ‘verdienmodel’ is. Wordt bijvoorbeeld de onroerend goed BV daarvoor gebruikt? Transparantie over BV-constructies en geldstromen is nodig. Het gaat tenslotte over schaarse zorgmiddelen die bedoeld zijn voor kwetsbare mensen met een beperking.
Beoordelingskader belangen
En wie beoordeelt of de gekozen constructie voor Zonnehuizen in het belang is van de kwaliteit en continuïteit van zorg? De NMa? De NZa? Waarschijnlijk vooral de curator! Hier wreekt zich dat het ons ontbreekt aan een goed beoordelingskader. Een kabinetsbrief van 27 april 2011 over de continuïteit van zorg is door de Tweede Kamer nooit behandeld en het wetsvoorstel over risicodragend vermogen, of anders gezegd winstuitkeringen in de zorg, ligt nog niet bij de Kamer.
Kamervragen of debat
De aanstaande ‘overname’ van Zonnehuizen zal vast leiden tot Kamervragen of een spoeddebat. Maar het publieke belang van de zorg vraagt dat Kabinet en Kamer zo snel mogelijk helderheid scheppen over de criteria en randvoorwaarden voor private investeringen in de zorg.
Jan de Vries, directeur MEE Nederland
www.twitter.com/jandevries_MEE