Volgens SP’ers Hans-Martin Don en Renske Leijten laat het openbaar maken door CZ van de ziekenhuistarieven vooral zien dat de zorgverzekeraars er niet in slagen de zorgkosten te beheersen.
Don en Leijten betoogden dit vorige week in de Brabantse kranten. Op aandringen van onder meer consumentenorganisaties maakte CZ onlangs de ziekenhuistarieven bekend tot 885 euro, het maximale (vrijwillige) eigen risico. Een CZ-verzekerde die voor een kleine ingreep naar het ziekenhuis moet, kan op die manier zien wat dat kost.
Jaarlijks onderhandelen alle zorgverzekeraars apart van elkaar met elk ziekenhuis over de tarieven van zo’n 3.500 verschillende behandelingen. Een complex en tijdrovend ritueel, met voor zorgverzekeraar CZ als belangrijkste inzet om voor onze verzekerden goede ziekenhuiszorg in te kopen tegen een redelijke prijs.
Beheersbaar
Bij de invoering van het zorgstelsel tien jaar geleden, was de bedoeling dat deze marktwerking tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen zou leiden tot het beter beheersen van de tot dan toe alsmaar stijgende zorgkosten. In tegenstelling tot wat Don en Leijten beweren, is dat ook gelukt: sinds 2009 is de groei van de zorgkosten significant afgeremd. In de jaren 2011-2013 was de groei van de zorgkosten historisch gezien zelfs lager dan ooit. Kortom, de zorgkosten zijn nu veel beter beheersbaar dan voorheen.
De verzekerde heeft dat de afgelopen jaren gemerkt door een relatief beperkte stijging van zijn zorgverzekeringspremie. Direct in de portemonnee voelen verzekerden het als een ziekenhuisbehandeling ten laste komt van hun eigen risico, dus bij kleine, relatief goedkope ingrepen. Op herhaald en indringend verzoek van onder meer de Consumentenbond heeft CZ de tarieven daarvan nu online gezet. Wie de prijzen van verschillende ziekenhuizen wil vergelijken, kan dat dus.
Telefoontje
Maar dat kon al lang, met een simpel telefoontje naar CZ. De enige reden om niet in één klap alle tarieven bekend te maken, was de onoverzichtelijkheid van die brei van 3.500 tarieven. Het zijn uitkomsten van dat jaarlijkse onderhandelingsritueel, waarbij het totale ziekenhuisbudget inderdaad minstens zo belangrijk is als de verschillende tarieven. Ik ben het dan ook roerend met Don en Leijten eens dat de nu door CZ gepubliceerde cijfers met transparantie niet veel te maken hebben. Maar er was evenmin reden om er geheimzinnig over te doen.
Ook zit CZ op één lijn met Don en Leijten als zij stellen dat de meeste patiënten niet de prijs van een behandeling, maar de kwaliteit het belangrijkst vinden. Precies daarom koopt CZ niet alleen in op kosten, maar ook op kwaliteit van zorg. Deskundigheid, toegankelijkheid en bereikbaarheid van zorg wegen bij CZ zwaar mee. Niet voor niets was CZ in 2010 de eerste zorgverzekeraar die startte met het selectief op kwaliteit inkopen van zorg, op het gebied van borstkanker.
Transparantie
Opmerkelijk is echter dat CZ in het verleden door de SP juist zwaar is bekritiseerd op dit kwaliteitsbeleid. Daarmee zouden wij als zorgverzekeraar veel te veel op het terrein komen van de zorgverlener, van de dokter. Ofschoon Don en Leijten de schijn op zich laden van een gelegenheidsargument, ben ik blij met hun pleidooi voor meer aandacht van de zorgverzekeraars voor de kwaliteit van zorg. CZ wil niets liever dan ook de kwaliteit van ziekenzorg voor de patiënt/verzekerde meer inzichtelijk maken. Pas dan als die bijdraagt aan betere zorg zonder onverwachte kosten, is sprake van echte transparantie.
Om dat te realiseren, heeft CZ de medewerking van de ziekenhuizen en de steun van de politiek nodig. Wat dat betreft, doet het in elk geval deugd te constateren dat de SP getuige de kop boven hun opiniebijdrage ‘Prijslijst toont onmacht CZ’ ook tot de conclusie is gekomen dat het wel meevalt met de veronderstelde macht van de zorgverzekeraars. Of was dat ook een gelegenheidsargument?
Dit opiniestuk verscheen eerder in het Brabants Dagblad
Voorzitter raad van bestuur CZ