Soms lijkt het of het in politieke en maatschappelijke discussies over diabeteszorg in Nederland alleen over geld gaat. Wat kosten teststrips, wat zijn de vergoedingen, uit welk budget wordt de insulinepomp betaald? De focus op platte kosten per behandeling doet de werkelijkheid geen recht.
Voor een patiënt gaat het erom zo min mogelijk sores van diabetes te hebben en zo veel mogelijk regie over het eigen leven te houden. Tijdens de jaarlijkse conferentie Advanced Technology & Treatments for Diabetes (ATTD) in februari in Parijs, was te zien waar diabeteszorg voor medici, wetenschappers, professionals én mensen met diabetes over gaat.
Kwaliteit van leven
Daar was vooral aandacht voor onderzoek en technologie om de impact van diabetes op het dagelijks leven te verkleinen. Genezing is (nog) niet mogelijk, maar met slimme meters, nieuwe insulinetherapie, mobiele apps, wearables, educatie en een ‘closed loop’ van meten, toedienen en weer meten is het mogelijk om de kwaliteit van leven te verbeteren en complicaties te voorkomen of in ieder geval uit te stellen.
De technologie, zoals gepresenteerd tijdens ATTD 2017 en zoals die dagelijks verder ontwikkeld wordt, helpt patiënten om de kwaliteit van leven te verbeteren en, in het grote plaatje, de kosten te verlagen.
Verdubbeling van het aantal diabetesgevallen
Een andere misvatting over diabetes is dat het een milde aandoening is. Tijdens een vervolgbijeenkomst over ATTD 2017 bij Roche Diabetes Care vertelde kinderarts Luc Janssens van Isala ziekenhuizen in Zwolle onlangs dat zelfs ouders die voor hun kind de diagnose diabetes krijgen, min of meer opgelucht adem halen. ‘Het had zoveel ernstiger kunnen zijn’, lijken ze te denken.
In werkelijkheid is diabetes een zeer ernstige ziekte, met zware complicaties en een hoge mortaliteit, zo benadrukte Janssens.
De kinderarts constateert tegelijkertijd dat het aantal kinderen met diabetes snel toeneemt: tussen 2005 en 2020 is er een verdubbeling van het aantal gevallen bij kinderen onder de 5 jaar
Individueel ingerichte zorg is mogelijk
Zolang genezing niet mogelijk is, zijn alle gezamenlijke inspanningen van medici, wetenschap en fabrikanten erop gericht om de consequenties van diabetes zo klein mogelijk te houden. Dat betekent vooral zo persoonlijk mogelijke zorg; individueel ingericht voor iedereen met diabetes.
Dat is mogelijk dankzij digitalisering. Oplossingen op het gebied van continue glucosemonitoring (CGM), sensoren die voortdurend bloedglucosewaarden meten, zijn een mooi voorbeeld van een technologisch hulpmiddel dat patiënten ontlast, maar vooral bijdraagt aan betere beheersing van de persoonlijke diabetes. Zo zijn er talloze andere innovaties en ontwikkelingen die individueel ingerichte diabeteszorg mogelijk maken.
Goede zorg maak je samen
Puur individuele diabeteszorg zowel in digitale als fysieke vorm is de toekomst. Een samenspel van educatie, zorg, zelfmanagement en technologie gecentreerd rondom de mens met diabetes. Zoals Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester al zei tijdens de Nederlandse ATTD 2017-bijeenkomst: “Goede zorg maak je samen, maar die start altijd met de vraag van de patiënt.”
En dat is ook goed nieuws voor de mensen die wel focussen op kosten. Zo’n holistische aanpak, inclusief geavanceerde technologie, helpt patiënten om de kwaliteit van leven te verbeteren en zorgt ervoor – door complicaties, vervolgzorg, overbehandeling en mismatch tussen zorgvraag en –aanbod te voorkomen – dat de maatschappelijke kosten van diabeteszorg omlaag gaan.
Market Access Manager Roche Diabetes Care