De aanleiding was een rapport van Finance Ideas, waarvoor 127 zorginstellingen werden geanalyseerd. Deze financiële wurggreep is het gevolg van jarenlang structureel wanbeleid. En wat doet minister Fleur Agema? Zij doet er nog een schepje bovenop, door op Prinsjesdag verdere bezuinigingen aan te kondigen. Dit is een klap in het gezicht van de 188.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg én de kwetsbare mensen die op hun zorg vertrouwen.
De overheid heeft jarenlang te weinig geïnvesteerd in de gehandicaptenzorg. De tarieven blijven achter bij de stijgende kosten voor kwaliteit, duurzaamheid en personeel. Hierdoor blijven zorginstellingen noodzakelijke investeringen uitstellen. Denk aan betere arbeidsomstandigheden, verduurzaming van gebouwen en innovatieve technologieën die de zorg toekomstbestendig maken.
Zzp’ers
Bovendien werkt een groeiende groep zorgmedewerkers als zzp’er. In enkele jaren is dit aantal meer dan verdubbeld naar 5.000 zzp’ers. Dit kost zorginstellingen meer geld, terwijl deze extra inhuur grotendeels te voorkomen is met betere arbeidsvoorwaarden. Toch worden werkgevers door de lage tarieven nauwelijks gestimuleerd om te investeren in personeel in loondienst.
De verantwoordelijkheid van de politiek
Het is te makkelijk om met de vinger te wijzen naar individuele zorginstellingen of medewerkers. Den Haag moet verantwoordelijkheid nemen voor de problemen die het zelf heeft gecreëerd. Bezuinigingen en lage tarieven hebben een giftige cocktail gecreëerd die de hele branche onder druk zet.
De politiek moet stoppen met symptoombestrijding en structurele oplossingen bieden. Zorginstellingen hebben tarieven nodig die de werkelijke kosten van zorg dekken. Dat betekent: ruimte voor investeringen in personeel, kwaliteit en duurzaamheid. Schrap daarom de aangekondigde bezuinigingen. Stimuleer zorginstellingen om te investeren in modern vastgoed en innovatieve technologieën door middel van gerichte subsidies en fiscale voordelen.
Controleren
Daarnaast moet de overheid vanaf 2025 streng gaan controleren op schijnzelfstandigheid in de gehandicaptenzorg. Alleen zo kunnen we een einde maken aan de afhankelijkheid van zzp’ers en de hoge kosten die daarmee samenhangen. We moeten bouwen aan een sterke sector met structurele banen.
Los de puinhoop op
De gehandicaptenzorg verdient een kabinet dat investeert in plaats van afknijpt. Medewerkers verdienen respect en waardering en kwetsbare mensen verdienen zorg die toegankelijk, betaalbaar en toekomstbestendig is.
Het is tijd dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en de door haar veroorzaakte puinhoop oplost.
Door:
Saida Youssef, bestuurder FNV Zorg & Welzijn
Armine Kowsari, bestuurder FNV Zorg & Welzijn