Kunnen we dit tij nog keren? Uit een doorrekening van acht toekomstscenario’s door onderzoeksbureau Rebel, in opdracht van het ministerie van VWS, komen drie toekomstbeelden naar voren. Het scenario ‘Power to the professional’ scoort het best. Ook met dit toekomstbeeld zijn we er nog niet. Maar als we de diverse maatregelen uit dit scenario nemen, kunnen we een gemiddelde daling van 63 procent in het arbeidsmarkttekort realiseren. Daarmee kan het voorspelde tekort worden teruggebracht naar tussen de 77.000 en 94.000 werknemers.
Het effect
In dat toekomstbeeld zijn verschillende maatregelen onderzocht op hun effect op het arbeidsmarkttekort. Denk aan taakherschikking en meer vertrouwen en professionele ruimte voor zorgverleners. En aan modulair en duaal opleiden en het stimuleren van specifieke innovaties die medewerkers ontlasten. Betere roosters voor een gezondere werk-privébalans, een gezonde en veilige werkomgeving en investeringen in arbeidsvoorwaarden.
De huidige regering richt zich in de zorgparagraaf vooral op het verminderen van administratieve lasten en het inzetten van kunstmatige intelligentie. Dat is een goed begin, maar uit het hierboven genoemde onderzoek blijkt dat er meer belangrijke maatregelen nodig zijn om een zorginfarct te voorkomen.
Flinke impuls nodig
FBZ heeft na drie succesvolle dialoogsessies nog een laatste sessie gepland op 11 december met een slotdebat. Daar komt een manifest uit voort met maatregelen die door het veld als oplossing worden gezien. Niet geheel toevallig komen de ideeën die tot nu toe zijn gedeeld, al overeen met de bevindingen van de onderzoekers. Het lijkt erop dat we weten wat er nodig is. Maar zonder een gedegen langetermijnvisie van de overheid op de toekomst van de zorg en een flinke financiële impuls op korte termijn, vraag ik me af wie er straks voor mij zal zorgen.
Door Milena Babović, bestuurslid bij werknemersorgsnisatie FBZ en directeur NAPA, beroepsvereniging van en voor alle (aankomende) physician assistants in Nederland