Zo produceert ZN (Zorgverzekeraars Nederland) een goedbedoeld rapport vol algemeenheden waarin iedereen op zijn verantwoordelijkheid wordt gewezen. Uiteraard hebben de zorgverzekeraars zich een belangrijke rol toebedeeld om – natuurlijk samen met het veld – alle toekomstige rampen in de zorg in toom te houden.
Minister Ernst Kuipers (VWS) heeft kennelijk een recent KPMG rapport ter harte genomen. Dit rapport voorspelt dat stormen en rampen die zich over de zorg zullen uitstorten waaronder: personele tekorten en uitputting, epidemieën, onbetaalbaarheid, klimaatverandering; geopolitieke instabiliteit en recessie. Al met al een “Healthcare’s perfect storm”. Op een begeleidende foto in het rapport is in een storm een half onder water varende reddingsboot te zien.
KPMG biedt natuurlijk ook een oplossing: “Inclusive healthcare systems”. Er wordt gesteld dat “inclusive healthcare systems of the future will be quite unlike that of today’s technology giants. There will be strong links with, and democratic accountability to, citizens and community groups, who will ‘own’ (whether formally or informally) a major stake in their local providers, who will give them sway in decision-making, and who will rely on their support to operationalize a decentralized model of data sharing through community-owned DAOs. The emphasis will be on supporting self-management through choice and personalization, rather than any need to drive ever greater engagement with ‘the system”.
Ik citeer de oorspronkelijke tekst omdat ik er in het Nederlands geen chocola van kan maken. Uiteraard zijn er KPMG consultants die U door alle stormen willen begeleiden.
Opvallende mening
Minister Kuipers concludeert in ieder geval dat “de individualistische houding van zorgbestuurders en het enorme aantal zorgpartijen de makke van het systeem zijn en dat zorgpartijen minder voor zichzelf moeten werken. Daarnaast oppert Kuipers nog een opvallende mening: “Concurreren werkt niet meer, we moeten wel samenwerken. De olietanker van de concurrentie moet nu draaien naar samenwerking”.
Tegenstrijdigheden in zorgstelsel
Dit alles moet het ploeterende zorgveld kennelijk plaatsen in een kabinetsbesluit dat stelt dat aanpassingen of verbeteringen van het zorgstelsel niet aan de orde zijn. Daarmee blijven inefficiënties en tegenstrijdigheden in het stelsel bestaan en moet de eenvoudige zorgverlener tussen alle opgeworpen klippen blijven doorzeilen. In dit licht wijs ik U op de ontboezemingen van Hugo Keuzekamp op LinkedIn. Hij analyseert het ontspoorde budget-/tariefsysteem in zorg.
En de ACM/AFM? Die blijven ook gewoon bestaan. Het is maar dat U het weet dat concurrentie nog steeds het wettelijk uitgangspunt is maar (gedoogd) samenwerken de wens wordt. Totdat er een boete op de mat ligt. De overheid is immers niet altijd even consequent.
Robert W. Kreis
Chirurg N.P.
Em. hoogleraar Brandwondenzorg VUmc