Diagnose Diabetes 2025 maakt de tongen los. Ook bij politici. Ik ben momenteel vaak in Den Haag te vinden, voor ontmoetingen met Tweede Kamerleden. Het boek blijkt een goede aanleiding om eens goed door te praten over de toekomst van de diabeteszorg en –preventie die er, bij ongewijzigd beleid, weinig rooskleurig uitziet.
Bij het aantreden van het kabinet Rutte leek preventie opeens een politiek incorrecte term. Preventie was betutteling en daar was deze coalitie niet van. Subsidies sneuvelden en een hele bedrijfstak van diëtisten werd de rode cijfers ingejaagd. Van preventie leek weinig meer over dan een trapveldje, ergens in een wijk.
Hot item
Maar nee. Uit de contacten met politici, met wetenschappelijke bureaus van partijen maar ook met ambtenaren blijkt dat preventie een hot item is. Het besef leeft dat de volgende crisis wel eens een zorg-crisis zou kunnen zijn. Om die te voorkomen zullen we moeten investeren in preventie. Daar komt weinig ideologie bij kijken. Preventie omdat het moet. We hebben geen keuze! Dat is wat je hoort. En inderdaad, de nieuwe cijfers van Diagnose Diabetes 2025 onderbouwen dat.
Groeiende consensus
Opvallend genoeg is er ook sprake van een groeiende consensus wat betreft strategie en benadering. Ik zie een tendens richting kleinschaligheid en publiek-private samenwerking, waarin alle partners hun verantwoordelijkheid nemen. Richting een wijk- en community-gerichte aanpak. En dat strookt dan toch weer aardig met de woorden van onze inmiddels demissionaire minister van VWS: Gezondheid dichtbij. Nog dichterbij met een nieuw kabinet?
FunX
In verband met Diagnose Diabetes 2025 werden we ook gebeld door FunX, het jongerenstation in de Randstad. Tijdens het live radio-interview zette presentator Fernando Halman het scherp neer: “U heeft het over een verdubbeling van het aantal mensen met diabetes in de komende 15 jaar. U heeft het dus over ons, wij zijn aan de beurt.”
Tja, zo is het. Tenzij… preventie dichtbij!