Terwijl de toegang tot publieke kwaliteitszorg en daarmee de zorgsolidariteit onder bijna onhoudbare druk staat. Wij vragen lijsttrekkers zich uit te spreken over de prioriteit en de aanpak van deze ongekende opgave. De zorg moet een prominente plek krijgen op de politieke agenda en het volgende regeerakkoord moet getoetst worden aan gezondheid in al zijn aspecten.
Steeds meer samen
De zorgvraag blijft verder stijgen. Doordat wij steeds ouder worden en omdat nieuwe technieken en geneesmiddelen meer kunnen bieden aan de patiënt. Tegelijk groeit de uitdaging om mensen voor het zorgberoep warm te maken en te behouden, terwijl veel medewerkers de komende jaren welverdiend met pensioen zullen gaan. Dat alles vraagt om anders werken, samenwerken en meer zorg thuis, ondersteund door digitalisering en kunstmatige intelligentie.
Ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen pakken als maatschappelijke organisaties de verantwoordelijkheid op om toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg voor iedereen in Nederland binnen bereik te houden. Dat doen we meer dan ooit met de huisartsen, geestelijke gezondheidszorg, wijkverpleging en ouderenzorg als partners van het Integraal Zorgakkoord. Met de opdracht om in regionale samenwerking de patiënt de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Thuis als het kan, in het ziekenhuis als het moet.
Brede gezondheidsinzet
We moeten de stijging van zorguitgaven in de hand houden, maar het is onvermijdelijk dat rekening wordt gehouden met de toename van het aantal ouderen. Daarnaast staat het volgende kabinet voor de opgave om extra ruimte te maken voor de salarissen van verpleegkundigen en voor versnelling van investeringen in digitalisering en verduurzaming. En het is urgent dat de overheid wettelijk de centrale infrastructuur regelt waarop patiëntgegevens moeten worden aangesloten. Zonder die ingreep zullen de doelen van het Integraal Zorgakkoord niet worden bereikt en blijven IT-leveranciers de dure lachende derden.
Maar we moeten ook verder kijken dan de zorg zelf. Voorkomen is beter dan genezen. Mensen die langs een snelweg of onder de rook van notoire vervuilers wonen zijn eerder ziek dan mensen in het groen. En groei je in armoede op? Dan heb je gemiddeld niet dezelfde kans op een lang leven in goede gezondheid dan iemand uit een rijk gezin. En ben je een supermarkt die graag suiker in winst omzet? Dan duik je voor je maatschappelijke verantwoordelijkheid die ook ondernemingen past.
Daarom pleiten wij voor een afspraak in het regeerakkoord om toekomstige beleidsvoorstellen te toetsen op hun gezondheidseffect. Met de minister van VWS in een actieve toezichtsrol, gebaseerd op wettelijk vastgelegde gezondheidsdoelen. Dan spannen we het paard vóór de wagen om die steeds sneller groeiende vraag naar zorg aan te kunnen.
Benieuwd naar hoe politieke partijen de toekomst van de zorg zien? Kijk dan 13 november naar het Grote Zorgdebat. U kunt zich aanmelden op de website.