“Ik ben in de zorg gaan werken om patiënten en niet computers te knuffelen”, vertelde een verpleegkundige aan mij toen ik op werkbezoek in een verpleeghuis was.
Eén van de leukste en nuttigste kanten van mijn werk als Tweede Kamerlid is dat ik op werkbezoek mag gaan. Dat is zorgbreed: ziekenhuizen, mantelzorgers, fysiotherapeuten, huisartsen, anderhalvelijns praktijken, zorgverzekeraars en ga zo maar door.
Overal maken mensen tijd om met mij in gesprek te gaan en van gedachten te wisselen over wat zij vinden dat anders kan in de zorg. En natuurlijk gaat het er ook om hoe ik in Den Haag mijn deel kan bijdragen om dat voor elkaar te krijgen. Dat mensen tijd maken, waardeer ik erg, omdat het werken in de zorg op zichzelf (zonder bezoek van Kamerleden) al druk genoeg is.
Toenemende regeldruk
Eén van de meest besproken onderwerpen is de ervaren regeldruk en de complexiteit van administratieve processen. De opmerking van de verpleegkundige was terecht. De zorg gaat gebukt onder regelobesitas. Verpleegkundigen en artsen zijn niet in de zorg gaan werken, omdat ze regels leuk vinden. Dat vinden alleen juristen.
Regelwaakhond Actal
De veertien (!) partijen achter de Agenda voor de Zorg en het Verenigd Eerstelijns Overleg hebben aangegeven dat het zo niet langer kan. Jarenlang al is de toenemende regeldruk onderwerp van gesprek. Maar het heeft onvoldoende tot actie geleid. Hun oproep aan de minister van VWS is om gezamenlijk een concreet plan te maken om de ervaren regeldruk te verminderen, overbodige regels te schrappen en administratieve processen te vereenvoudigen.
Het is tijd om grof geschut van stal te halen. De Rijksoverheid beschikt over een regelwaakhond Actal: Adviescollege toetsing regeldruk. Zij zijn de expert op het gebied van regeldruk. Laatst heb ik in debat met de minister van VWS het pleidooi van de partijen achter de Agenda voor de Zorg en het Verenigd Eerstelijns Overleg dan ook ondersteund.
De minister moet Actal opdracht geven om samen met het veld tot oplossingen te komen. De zorg is van en voor mensen. En het moet niet het domein zijn van onnodige regels en regelschijnzekerheid. Dat betekent dat we in Den Haag ook in de spiegel moeten kijken als het om regeldruk gaat. Dat is de eerste stap. Maar ook de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgverzekeraars, de Inspectie Gezondheidszorg, zorgkantoren, wetenschappelijke verenigingen en zorgaanbieders zullen zichzelf onder het vergrootglas moeten leggen.
Regelschijnzekerheid
De gehele Tweede Kamer heeft aangegeven dat ze Actal dit graag laat doen, hoewel de minister nog wat terughoudend was. Het is nu zaak dat de zorgorganisaties, de minister en Actal snel van start gaan.
Hanke Bruins Slot
Tweede Kamerlid CDA