Energiegevers en energievreters, termen die je de laatste jaren vaker hoort in de drukte van de dag. Op 26 september was er zo’n ontzettend energiegévend event. WOW! Start-ups en zorgorganisaties zijn bij elkaar gebracht en 6 matches vonden plaats, waarbij start-ups en zorgorganisaties samen een experiment gaan doen van enkele weken.
In het kader van het project Technologische Toekomst van de Zorg, waar ik 4 oktober tijdens het Skipr/Emerce congres meer over zal vertellen, organiseerde Vilans in samenwerking met Utrecht Inc. dit Match making event.
Start-ups pitchten hun idee en zorgorganisaties hun organisatie en uitdagingen, in 1 minuut. Kort maar krachtig. Voor de start-ups bekend terrein, zij moeten vaker hun idee kort en krachtig pitchen. Voor de zorgorganisaties was dit andere koek, maar ze deden het allemaal fantastisch.
Na de pitches waren er match making-rondes van 4 x 15 minuten, waarbij zorgorganisaties aan konden schuiven bij start-ups die zij interessant vonden. Mooie inhoudelijke gesprekken vonden plaats, waardevol voor zowel de start-up, als voor de zorgorganisatie. Aan het einde van de dag bleek dat er 6 matches waren tussen zorgorganisaties en start-ups. Zij starten de komende weken een gezamenlijk experiment.
Laagdrempelig
Dit is waar innovatie in de zorg naar mijn mening over zou moeten gaan, op een laagdrempelige manier kennismaken met technologie als hulpmiddel in de zorg. De whizzkids, zoals ik ze maar even noem, blinken uit in het genereren van nieuwe ideeën en kennen de laatste technische snufjes. De zorgverleners en beleidsadviseurs zijn goed in het verlenen van zorg of zaken hieromheen goed te organiseren. Door deze twee groepen samen te brengen, ontstaan er echte bruikbare toepassingen in het dagelijks leven van de patiënten waar we goede zorg voor willen verlenen.
Natuurlijk is een gedegen implementatie, inbedding in het zorgproces en noem het maar op, waar ik in mijn dagelijkse werk ook mee te maken heb, van belang. Maar het kan ook zo simpel zijn, breng deze mensen samen en ze gaan ontzettend enthousiast aan de slag. Uiteraard zullen er hobbeltjes zijn gedurende de komende experimenten, maar die zijn er om van te leren.
Het gaf energie om iedereen na afloop van de bijeenkomst enorm gedreven en enthousiast te zien.
Vervolg
Op 8 december organiseren we een vervolg event waarin we de ervaringen van de experimenten graag delen, en opnieuw een podium bieden om zorgorganisaties en start-ups met elkaar in contact te brengen.
Op dinsdag 4 oktober zal ik tijdens mijn praatje bij het Skipr/Emerce congres verder ingaan op het project Technologische Toekomst van de Zorg. We hebben al een experimenteerronde achter de rug met 4 zorgorganisaties en daarnaast zijn er toekomstscenario’s gemaakt van wat deze technologische toekomst van de zorg nu eigenlijk is. Als je op een laagdrempelige manier zelf aan de slag wilt binnen jouw organisatie, is deze presentatie uitermate passend!
Senior adviseur Vilans
—
De e-Health Convention vindt voor de derde keer plaats, dit jaar op 4 oktober, en wordt georganiseerd door Skipr en Emerce. Wat zijn nieuwe, inspirerende en bewezen toepassingen van (digitale) zorgtechnologie, die de aanjagers zijn voor verhogen van kwaliteit van zorg en zorgefficiency (kostenbeheersing)? e-Health Convention, een interactieve congresdag met in totaal zo’n 25 sessies van interviews, presentaties, debatten en een info-lounge met live demo’s van innovaties. Koop nu uw kaarten >>>