Gezondheid, werk en geluk zijn sterk met elkaar verbonden. Wie werkt telt mee. Voor de 1 op de 3 werkende Nederlanders met een chronische aandoening is aan het werk blijven helaas geen vanzelfsprekendheid.
We leven en werken steeds langer. Hierdoor komen meer en meer Nederlanders voor de uitdaging te staan: hoe houd ik het werk vol? Mensen zijn niet of patiënt of werknemer/ZZP’er of mantelzorger, ze zijn het vaak allemaal tegelijk. De overheid zal haar burgers moeten ondersteunen die diverse rollen te kunnen combineren in het dagelijks leven. Dit vraagt om overheidsbeleid waarin de domeinen van zorg en werk beter met elkaar verbonden zijn. Ik doe dan ook dringend een oproep aan het nieuwe kabinet: Stel één Minister van Werk en Gezondheid aan!
1 op de 3 heeft een chronische aandoening
Alleen al in Nederland hebben 5,3 miljoen mensen één of meer chronische ziekten. Dat is maar liefst 32 procent van de bevolking. Gelukkig zijn velen van hen nog actief op de arbeidsmarkt, maar een groot deel van die chronisch zieken werkt wel minder of helemaal niet meer. 52 procent van de groep met een chronische aandoening wordt belemmerd bij de uitvoering van hun werk. Omdat we steeds langer leven en werken wordt verwacht dat we tegen 2030 ongeveer 7 miljoen mensen met een chronische aandoening hebben. Dat is 40 procent van de bevolking.
Werk en Gezondheid zijn partners
Vorig jaar mei tijdens de EU conferentie van Fit for Work en de SER bespraken werkgevers, werknemers, politici en zorgverleners wat er nodig is om meer mensen met een chronische ziekte aan het werk te houden. Een van de belangrijkste inzichten van die dag is dat het hard nodig is de om de silo’s tussen werk en zorg te doorbreken.
Zoals ook staatssecretaris van Rijn op de conferentie constateerde: “Werk en gezondheid zijn partners. We praten al heel lang over de verbinding die er moet zijn tussen werk en gezondheid en andersom en toch komt het niet van de grond”.
Tijd voor actie dus, laten we daad bij woord voegen. Wat Nederland nodig heeft is één minister voor Werk én Gezondheid.
5 Uitdagingen
Zoals ook Jan Raaijmakers, boegbeeld van de Topsector Life Sciences and Health stelt, moeten we het mogelijk maken dat mensen ondanks hun chronische aandoening mee kunnen blijven draaien in de maatschappij. En dat wordt de opdracht van de nieuwe minister van Werk en Gezondheid.
Om burgers hierin te ondersteunen, zal de nieuwe minister samen met werkgevers, zorgverleners en patiënt-werknemers aan de slag moeten om zorg en werk beter met elkaar te verbinden. Dit vraagt om een nationale aanpak met daarin 5 kernelementen:
1. Toegankelijke informatie voor (zelfstandig) werkenden met een chronische aandoening;
2. Stimulerende prikkels en praktische ondersteuning voor werkgevers om werknemers met een chronische aandoening aan het werk te houden;
3. Meer aandacht en beloning voor arbeidsparticipatie als behandeldoel in de zorg;
4. Samenhangend overheidsbeleid gericht op werkbehoud bij een chronische aandoening;
5. Betere aansluiting van arbeid-gerelateerde zorg en reguliere zorg
Deze kernpunten zijn uitgewerkt in het Fit for Work Manifest dat we eerder overhandigden aan de vaste Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Fit for Work Nederland en de Commissie Werk Gezondheid wenst het alle Nederlanders met een chronische aandoening toe dat er een minister van Werk en Gezondheid komt, zodat werken met een chronische aandoening mogelijk blijft. En uiteraard voorzien we de kersverse minsiter graag van advies. We wensen het nieuw te vormen kabinet veel wijsheid toe en onthoud: werk en gezondheid zijn partners!
Paul Baart
Directeur Centrum Werk Gezondheid en voorzitter Fit for Work