Wist u dat er elk jaar in Nederland 160.000 patiënten bij komen met Niet Aangeboren Hersenletsel en dat zo’n 30.000 mensen met een verstandelijke beperking 50 jaar zijn of ouder en ouderdomsproblemen ervaren?
Het illustreert dat de gehandicaptenzorg voor een flinke taak staat: los deze relatief nieuwe, complexe zorgvragen van cliënten maar eens op.
Het is precies deze ambitie die mij zo aanspreekt in de kwaliteitsbrief over de gehandicaptenzorg die de sector op 1 juli heeft gepresenteerd. We zullen een topprestatie moeten gaan leveren, om in sportzomertermen te spreken. Mensen met een beperking een zo gewoon mogelijk leven laten leiden, vraagt om topcare. Dat klinkt als topsport en dat is het ook.
Of die vergelijking opgaat? Zeker. Topsport gedijt alleen bij goede breedtesport, een sport die in alle lagen van de samenleving wordt beoefend. Het is de basis voor prestaties op een hoger niveau. Mits er sprake is van een echt topsportklimaat natuurlijk. De wisselwerking die daarbij zo essentieel is, stimuleren wij nu in de gehandicaptenzorg.
Slimme vragenlijst
Op ‘verschillende velden’ in onze sector is al topcare te zien. Ik was bijvoorbeeld erg onder de indruk van wat ik zag bij Bartimeus. In hun diagnostisch centrum waande ik mij in een universitair medisch centrum. Bij Altrecht de Wier zag ik onderzoekers een vragenlijst presenteren waarmee binnen tien minuten onderzocht kan worden of er sprake is van een verstandelijke beperking. Een ongelooflijk belangrijke stap, omdat bij veel jongeren in detentie over het hoofd wordt gezien dat er sprake is van een verstandelijke beperking. Een slimme vragenlijst maakt het mogelijk om sneller gerichte behandeling en begeleiding te kunnen inzetten. Een mooi voorbeeld van hoe onderzoekers de zorg vooruit helpen.
Op verschillende velden hoor ik de wens om te kunnen investeren in onderzoek, bijvoorbeeld naar effectieve behandeling voor cliënten met NAH. Ik zeg: laten we die krachten bundelen, onze teamprestatie vergroten, en komen tot een goede kennisagenda, concentratie van specialistische zorg, en ‘trainingshuizen’, waar cliënten met een NAH intensief en gericht behandeld kunnen worden in een topsport-, pardon: een topcare-klimaat. Om daarna duurzaam in de eigen omgeving te kunnen leven en wonen.
Topsportklimaat
In verschillende ‘Olympische disciplines’ kan de gehandicaptenzorg werken aan zowel een topsportklimaat als een versterking van de breedtesport. Door samen te werken en te investeren in onderzoek, kennisontwikkeling, specialistische zorg en behandeling en kennisverspreiding.
Gekoppeld met de inzet van nieuwe technologie maken we de zorg beter. Of het nu gaat om de groeiende groep NAH-cliënten, mensen met een beperking die dementeren, licht verstandelijk beperkten of ernstig meervoudig gehandicapten.
Daar is geen volkslied, vlagvertoon, eremetaal of louwerkrans bij nodig. We willen meedoen, zonder drang naar het ereschavot. Pierre de Coubertin, de grondlegger van de olympische gedachte, zou trots op ons zijn en topcare meteen toevoegen als discipline bij de Olympische Spelen.
Frank Bluiminck
directeur VGN