Trots
Als voorzitter van de NFU ben ik enorm trots op al onze 80.000 medewerkers die klaarstonden en deden wat nodig was, zowel in het ziekenhuis als thuis. We schaalden maximaal op om alle covid- patiënten de beste zorg te bieden. We schakelden voor de reguliere zorg massaal over naar zorg op afstand, via apps en videoconsulten.
Het was wennen voor iedereen. Maar door samen met onze patiënten deze middelen te verbeteren, leerden we hier wat nodig was om de best mogelijke zorg te bieden. Het onderwijsgebouw ging op slot en onze docenten schakelden over op digitaal, en met hulp van alle onderwijsondersteuners bleven we de zorgprofessionals van de toekomst opleiden.
Landelijke boegbeelden
Onze experts gingen in gezamenlijkheid op zoek naar meer kennis over het virus en adviseerden de overheid in o.a. het OMT. Als landelijke boegbeelden waren de experts dagelijks in de media om iedereen in Nederland zo goed mogelijk te informeren. Dit gaf een klein beetje houvast in deze onzekere tijden.
Samenwerkingsverbanden
De umc’s stonden aan de wieg van de samenwerkingsverbanden als LCPS, LCH en het opschalen en van de samenwerking binnen de ROAZ. Deze intensivering van regionale, landelijke en internationale samenwerking is blijvend en biedt bijzondere kansen in de toekomst.
Kennis en behandelmethoden
Door hun krachten te bundelen, konden onze onderzoekers ertoe bijdragen dat zo snel mogelijk meer kennis over de ziekte, en daardoor effectieve behandelingen, werden gevonden tegen het virus. Zo werden er 600 nieuwe wetenschappelijke studies gestart. Dit leverde binnen een jaar meerdere behandelmethoden voor covid-zorg op. Mede hierdoor werd de opnameduur van IC-patiënten aanmerkelijk verkort.
Het organiserend vermogen van de umc’s is groot en dit maakte het mogelijk om PCR-testen en antigeentesten te valideren en in een snel tempo op te schalen.
Maatschappelijke rol
De maatschappelijke rol van de umc’s is een feit. Deze rol blijven we vervullen: door nog meer kennis en expertise te ontwikkelen voor het behandelen van complexe zorg; door te blijven werken aan beschikbare en toegankelijke zorg in de regio en zorg thuis; door netwerkvorming en samenwerking; door de coördinatie van acute zorgketen; door opleidingsvraagstukken aan te pakken; door de academische motor in de regio te zijn; door dure geneesmiddelen zorgvuldig in te zetten en door digitale gegevensuitwisseling te blijven aanjagen.
Waardering
We vroegen het uiterste van onze mensen en we kregen het ook. Zij hebben in deze pandemie de cruciale en unieke rol van de umc’s laten zien. Dit maakt trots, maar vraagt ook om waardering. De Sociaal-Economische Raad geeft in haar advies van 12 mei jl. duidelijk aan dat de overheid zou moeten voorzien in extra loonruimte voor zorgmedewerkers. Dit onderstrepen wij. Dat verdienen zij. De umc’s van Nederland. Voor het leven van morgen.
Phpieterse
De 0,0% (eigenlijk -2% want de pensioenpremie gaat omhoog en er bestaat geen evaluatiecompensatie) welke u biedt voor de nieuwe cao, staat daar haaks op NFU! Ik zie uw lovende houding naar dat “fantastische personeel” toe meer als een hele dikke middelvinger. Mooie praatjes maar lappen hó maar.