De komst van 5G zal er komen. Juist tijdens de coronacrisis is duidelijk geworden dat we alle middelen moeten inzetten om de digitale zorg sterk te verbeteren.
Wat is 5G?
In vergelijking met 4G biedt 5G een betrouwbaardere verbinding met korte reactiesnelheid. Ook kan een snellere dataoverdracht worden behaald, kunnen meerdere verbindingen tegelijkertijd worden gebruikt en verbruikt 5G minder energie bij het verzenden of ontvangen van data. De komst van deze vijfde generatie netwerktechnologie is noodzakelijk geworden om een overbelasting van het netwerk te voorkomen.
Het aantal mensen dat online actief is en het aantal online apparaten per persoon neemt fors toe. Het gevolg is meer uitgewisselde data. Maar deze toename is niet alleen een constatering het is ook nog eens gewenst. Met name in de gezondheidszorg.
Steeds meer digitale zorgtoepassingen
De gezondheidszorg zal de komende jaren steeds meer in het teken komen te staan van digitale toepassingen die diagnosticeren, monitoren en behandelen op afstand. Werkdruk, wachtlijsten en oplopende kosten betekenen maar één ding: reactieve, dure en vaak te late zorg voor de patiënt. Met behulp van nieuwe technologieën kunnen niet alleen patiënten effectiever worden behandeld, ook kunnen ‘gezonde’ mensen beter worden gemonitord in de thuissituatie.
Dit gebeurt met behulp van sensoren die worden toegevoegd aan verband, pillen of wearables. Daarmee kunnen we onszelf real-time controleren. Een simpel voorbeeld is een smartwatch die de bloeddruk en hartslag meet en op je smartphone een bericht stuurt als er onregelmatige waardes zijn geconstateerd. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Sensoren bieden de mogelijkheid om verschillende lichaamsmetingen te verrichten. Bijvoorbeeld op het gebied van wondheling, waarbij de sensor de pH-waarde en temperatuur continu meet en aangeeft wanneer een wond anders dient te worden behandeld.
Ook biedt het een oplossing voor (met name) ouderen die kampen met incontinentie en met behulp van een sensor in het materiaal alleen worden geholpen wanneer het nodig is. En sensoren in pillen kunnen in het lichaam checken of we een tekort hebben aan vitaminen en mineralen. Alle data uit sensoren wordt via de smartphone direct gedeeld met de patiënt en eventueel ook de arts. Die kan direct een online consult met je voeren en deels online het behandeltraject uitvoeren mochten er afwijkingen zichtbaar zijn. Maar deze zorg op afstand vraagt wel om een snelle en betrouwbare dataoverdracht. En daar is 5G voor nodig.
Kunstmatige intelligentie biedt kennis
Ook binnen ziekenhuizen is het sneller en meer delen van data gewenst. Bijvoorbeeld op het gebied van diagnostische beelden uit MRI-, CT- en PET-scans. Medische scans gelden als grote bestanden en voor het nog effectiever behandelen van de patiënt is het noodzakelijk om dergelijke data snel naar een specialist te sturen. Door de lage brandbreedte duurt het vaak te lang om zulke scans snel door te sturen, waardoor artsen langer doen over het diagnosticeren. Dat vertraagt de zorg van de patiënt.
Om bijvoorbeeld kanker te diagnosticeren kan gebruik worden gemaakt van een PET-scan. Per patiënt en onderzoek kan de verkregen data uit een scan oplopen tot meer dan 1 GB. Een snelle dataoverdracht is direct gewenst, zodat de patiënt snel wordt behandeld. En kijk eens naar de mogelijkheden als we duizenden of miljoenen scans en andere data naast elkaar kunnen leggen, en ze nog objectiever kunnen interpreteren. Dit is onbegonnen werk voor een arts.
Met behulp van machine learning kunnen computers dit binnenkort veel sneller uitvoeren. Door het verzamelen van gigantische hoeveelheden (anonieme) data kunnen we onszelf en ons lichaam nog beter begrijpen en effectiever ingrijpen wanneer dit nodig is.
5G stuwt zorginnovatie
Er mag en moet kritisch worden gekeken naar de mogelijk schadelijke gevolgen die 5G met zich meebrengt op het gebied van straling. Vooral omdat het bij 5G nodig is om veel meer (kleinere) antennes om ons heen te plaatsen. Maar denk niet alleen in de bedreigingen van 5G, maar ook in de kansen. Indirect zal onze gezondheid er sterk op vooruitgaan. Meer relevante data kan sneller worden uitgewisseld tussen patiënten en artsen. Er kan eerder een diagnose worden gesteld, waardoor er ook tijdig kan worden behandeld en real-time worden gemonitord.
En het op grote schaal analyseren van data helpt ons allen bij het vroegtijdig herkennen en beter begrijpen van aandoeningen. Daar zijn we allemaal bij gebaat.
Sebas Eikholt
Redacteur Patientempowerment.nl