De NZa en het ZIN hebben het SOP geïntroduceerd om: “zorgaanbieders en zorgverzekeraars bij het gebruik van een sector overstijgende prestatie zo min mogelijk drempels te laten ervaren om samen sector overstijgende zorg te leveren”. Hoewel heel veel woorden worden gebruikt is het doel van SOP een efficiëntere en goedkopere zorg. Een en ander past in de doelstelling van het IZA en de taakstelling van zorgcoördinatie-centra.
Een SOP maakt “integrale sector overstijgende betaaltitels” mogelijk. Een SOP moet dus leiden tot een Sector Overstijgende Afrekening (SOA). Dit bekt natuurlijk niet lekker en daarom spreekt het NZA liever over een BDSS of te wel Bekostiging Domein- en Sector overstijgende Samenwerking.
De NZa heeft in een recent advies voorstellen gedaan over hoe de financiering van zorgcoördinatie – en daarmee SOP’s – mogelijk gemaakt zou kunnen worden. Hieruit wordt duidelijk dat:
– het systeem complex is en het risico heeft van “overfinanciering”
– zeker in de aanloop een toename van de bureaucratie ontstaat
– zowel het “eigen risico zorg” en het “zorgvereffeningssysteem” lastig te verwerken componenten zijn.
– om het aantal variaties te beperken “een zekere mate van gelijkvormigheid” tussen zorgverleners en zorgverzekeraars noodzakelijk is.
Geitenpaadjes
In dit laatste zit het grootse obstakel. Het hele voorstel ademt een tegenstrijdigheid uit met de concurrentie gedachte die in de zorg geïntroduceerd is en derhalve conflicteert met de ACM/AFM regelgeving. Maar de NZa heeft een typische Nederlandse oplossing: overheid verzin “geitenpaadjes” die de huidige wetgeving omzeilen!
Het hele traject komt op het volgende neer: hop-leverancier, bierbrouwer, transporteur en kroegbaas maken samen één rekening opdat het biertje voor de klant beter en goedkoper wordt. En dat moet voor alle biermerken hetzelfde anders wordt het te ingewikkeld. Ziet u dit zitten?
De vraag is welk probleem hiermee wordt opgelost. Geen enkele want de kostbare extramurale zorg blijft even inefficiënt ingericht als die al was. Alleen al in 2023 hebben zich 1.912 personen en 243 instellingen als nieuwe zorgaanbieder aangemeld!
Ik verwacht dat een en ander zal uitdraaien op een SOF of te wel een Sector Overstijgende Flop.
Robert W. Kreis
Cirurg N.P.
Em. hoogleraar Brandwondenzorg VUmc