De verkiezingen komen er aan en dus is de zorg is weer een van de cruciale thema’s. Naast alle onderwerpen en ideeën over zorgpakket, al dan niet eigen bijdragen, spreiding en concentratie, zorgsparen, budgetteren, wachtlijsten is er recent een nieuw thema aan toegevoegd: het tegengaan van verspilling.
Booz&co bracht onder inspiratie van Ab Klink het rapport Kwaliteit als medicijn uit. Kernboodschap is dat de tijd nu is aangebroken om juist hogere prijzen te betalen voor betere zorg en minder zorg. Concurrentie op zorgverbetering naast concurrentie op prijs.
Betalen voor resultaat
Het vereist nogal een omslag in het denken. Niet betalen voor volume, maar voor resultaat, met drie pijlers die dan zullen leiden tot betere en minder onnodige zorg: het verminderen van overbehandeling en praktijkvariatie, patiënten beter in staat stellen om mee te beslissen bij medische keuzes en een betere organisatie van eerste lijn en begeleiding van chronisch zieken.
Verminderen van verspilling
Het verminderen van verspilling is nog om een andere reden een interessant thema. Na de bestuurlijke convenanten, waarin overheid en brancheorganisaties zich gezamenlijk verantwoordelijk maakten voor de beheersing van de zorgkosten, wordt die verantwoordelijkheid voor een betaalbare zorg in de toekomst nu ook persoonlijker.
Voor de arts die nu vooral een volumeprikkel heeft, voor de patiënt die zich meer bewust zou moeten zijn van de gevolgen van zijn of haar zorgkeuze, voor de zorgverzekeraars die hun inkoopfunctie op een andere leest moeten schoeien en voor de zorginstellingen die zwarte cijfers moeten gaan schrijven bij een lager volume. Dat is nogal een ander businessmodel om het met een understatement te zeggen
Volumejagen
Waarom is deze benadering het waard om in de praktijk te brengen? Als je luistert naar wat veel professionals echt willen en waar zij hun arbeidssatisfactie aan ontlenen dan willen veel artsen van het volumejagen af. Als je kijkt naar de praktijkvariatie en naar de ervaringen van patiënten, dan is er inderdaad een issue met overbehandeling. En als je luistert naar de ervaringen met de zorginkoop door verzekeraars, dan kan de ingeslagen weg nog naar inkopen op basis van kwaliteit nog wel een tandje hoger en harder.
Het zou toch mooi zijn als een aantal artsen, zorginstellingen en zorgverzekeraars dit gewoon eens gaan doen.