Drie grote zorgverzekeraars zijn voor het verplichten van zorgverleners om te werken aan het voorkómen van gezondheidsklachten. Zorgverzekeraars kennen een zorgplicht. Zorgverleners moeten een ‘gezondheidsplicht’ krijgen, zo luidt het. Een interessante bijdrage aan de preventiediscussie, want preventie is hartstikke hot. Het roept bij mij de vraag op: het goud ligt al jaren voor het grijpen, waarom wordt het dan niet met karrenvrachten vol opgeraapt? Ik ben er namelijk van overtuigd dat het realiseren van meer tijd voor de patiënt een directe investering is in preventie en de juiste zorg op de juiste plek.
Meer tijd voor de patiënt
Bij de vorige landelijke verkiezingen pleitte ik voor Meer Tijd voor de Patiënt (MTVDP). Het pleidooi werd onderdeel van de set met afspraken voor het hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg. Vier jaar later constateer ik dat er mondjesmaat pilots van de grond komen. Projecten waardoor patiënten en zorgverleners meer tijd krijgen om samen te beslissen over vervolgzorg, wel of niet doorbehandelen, veranderen van leefstijl, levenseindevraagstukken. Wat blijkt de realiteit? De feiten: op dit moment zijn er in Nederland slechts 7 MTVDP-pilots met een financiële afspraak met zorgverzekeraars. Bij deze 7 pilots zijn 118 huisartsenpraktijken betrokken. 118 van de bijna 5.000 huisartsenpraktijken in Nederland. Wat een berg goud hebben we in de afgelopen jaren laten liggen.
De dokter haalt u uit de schulden, bepaalt wat u eet en hoe vaak u deze week moet wandelen. Ideaal, maar zo werkt het natuurlijk niet, zeker niet als het gaat om een gedragsverandering. Preventie begint bij het kunnen voeren van het ‘andere’ gesprek. Een gesprek dat vaak intensiever overleg vereist dan mogelijk is binnen het standaard consult met de huisarts. Het bewijs voor de waarde van meer tijd is al meerdere keren geleverd. Zo weten we door de pilots dat meer tijd investeren in het andere gesprek kan leiden tot minder verwijzingen en recepten. Het zorgt ervoor dat breder kan worden gekeken dan alleen het medische. Tel daarbij de positieve ontwikkeling op dat patiënten steeds beter hun weg vinden naar medische apps en websites als Thuisarts.nl, en we hebben goud in handen om de patiënt op de juiste plaats en op het juiste moment te helpen.
Tijd voor structurele bekostiging
Pilots zijn bedoeld als test van een voorgestelde oplossing die we op kleine schaal uitvoeren om zo de effecten van die oplossing beter te begrijpen. Bovendien kunnen we de oplossing op grote schaal effectiever implementeren. De pilots MTVDP laten keer op keer zien dat patiënten en huisartsen er blij van worden, dat de kwaliteit van zorg omhoog gaat en de zorgkosten per saldo naar beneden gaan. Er zijn genoeg pilots geweest, nu is er een beleidsbeslissing nodig die meer tijd voor de patiënt structureel mogelijk maakt. Door te beginnen met het regelen van structurele bekostiging, waarbij elke huisartsenpraktijk de mogelijkheid krijgt om een oplossing te kiezen die past bij zijn patiëntenpopulatie en de situatie in de regio.
Dit is mijn laatste blog als voorzitter van de LHV. Ik spreek de wens uit dat pilots straks niet meer nodig zijn, maar dat meer tijd voor de patiënt de norm is geworden. Want juiste zorg op de juiste plek vraagt meer tijd voor de patiënt. ‘Verzilver eindelijk het goud.’
Ella Kalsbeek
Voorzitter Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)
Het Grote Zorgdebat vindt plaats op maandag 8 maart 2021 van 19.30 tot 21.00 uur. Er is gekozen voor een online bijeenkomst. Het debat is vrij te volgen voor iedereen die zich betrokken voelt bij de gezondheidszorg in Nederland. Aanmelden kan hier. Aansluitend houdt Skipr een nabespreking van het debat met prominenten uit het veld.