Mevrouw van de catering. Kunt u even opschieten met het frituren van mijn kroket? Ik heb dadelijk een afspraak bij de cardioloog. Met saucijzenbroodjes, gevulde koeken, friet en cola is de ongezonde hap alom aanwezig in ziekenhuizen.
“Beste mensen, het is zo’n open deur. Mensen worden sneller beter als ze goed eten. Niet vullen maar voeden.” Dit zijn de woorden van minister Schippers tijdens het onlangs gehouden seminar ‘Gezonde voeding in de zorg’. Eten in ziekenhuizen is al langer ‘food for thought’.
Snackschuren
Snacks en frituur vieren namelijk de boventoon in ziekenhuisrestaurants, meldde het AD ruim een jaar geleden. Voor de Ziekenhuis Top 100 maakten zij een rondje langs 16 ‘obesitasziekenhuizen’. Samen goed voor 5000 bariatrische ingrepen en een veelvoud aan ongezonde consumpties. Dit kan en moet anders. Waarom zijn ziekenhuizen verkapte snackschuren in plaats van huizen van gezondheid?
“We willen niet betuttelend zijn”, zeggen sommige ziekenhuisdirecteuren. “We willen onze patiënten en bezoekers niets opleggen. Zij hebben recht op hun appelpunt en mexicano. Zij hebben recht op feestsuiker en troosteten.”
We leven in een vrij land. Dat is waar. En laten we dat vooral zo houden. Maar hoe vrijwillig zijn hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker, om maar paar ziekten te noemen die samenhangen met overgewicht? Direct of indirect. Hoe betuttelend is het om iemand die zich letterlijk en figuurlijk ziek heeft gegeten een patiënt te noemen, insuline voor te schrijven en elk kwartaal te zien voor controle?
Huizen van gezondheid
Mensen komen naar het ziekenhuis of een ander zorglokaal omdat ze klachten hebben en op zoek zijn naar meer gezondheid. Het is allesbehalve betuttelend om patiënten dat te geven waar ze om vragen. Integendeel. Het is juist betuttelend om ze te bedienen in hun recht op zorg en hun het recht op gezondheid te ontnemen. Ziekenhuizen die in de verste verte niet kunnen tippen aan de gezonde sportkantine dragen water naar de zee.
Het wordt tijd dat ziekenhuizen het goede voorbeeld geven en zich gedragen als huizen van gezondheid. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat voeding een wezenlijke bijdrage kan leveren aan gezondheid. Niet alleen op het preventieve vlak maar juist ook in het curatieve domein. Voeding als medicijn.
Vers
We kunnen ons ziek eten, maar ook beter. Een aantal ziekenhuizen heeft dit begrepen en serveert verse soep, salades met zalm en olijfolie en Griekse yoghurt met noten. Lekker vers en onbewerkt. Deze ziekenhuizen bewijzen dat het anders kan. Zij nemen de ruim vijf miljoen Nederlanders serieus die een of meer chronische ziekten hebben. Zij nemen de ruim 26 miljard euro serieus die we jaarlijks uitgeven aan ziekenhuis- en medisch specialistische zorg. Deze ziekenhuizen hebben respect voor en luisteren naar hun patiënten en bezoekers en laten zien hoe het anders kan. Deze ziekenhuizen werken aan gezondheid.
Directeur Keer Diabetes2 Om, dochterbedrijf van Voeding Leeft
Normal
0
21
false
false
false
NL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}