Gezondheid en zorg veranderen door informatisering en digitalisering. Technisch kan alles, althans veel, en steeds meer. De interessante vraag daarbij is hoe we die nieuwe mogelijkheden slim kunnen toepassen. Sociale innovatie, het adaptie en implementatie: dat is de uitdaging!
Nu de middelen minder beperkt worden, wordt het des te belangrijker om uit te gaan van de doelen. We streven naar de beste gezondheid en dus ook zorg. Daartoe willen we (ook) personeelstekorten voorkomen, minder papierwerk creëren en – last but not least – meer regie van de patiënt en samenspraak met professionals. Welke digitale vaardigheden zijn dan nodig, zodat er daadwerkelijk anders kan worden gewerkt, met behulp van digitale ondersteuning?
Adaptief vermogen
Bij digitale vaardigheden gaat om veel meer dan begrijpen hoe een apparaat of programma (applicatie) werkt. Hoe verandert technologie de positie van patiënt en professional? Hoe komen zij tot een ander gesprek. Hoe kunnen vaardigheden op de juiste plek, het juiste moment en op de juiste manier worden bijgebracht, op de werkvloer en in de opleidingen. Hoe kan hierin dapper leiderschap worden getoond, dat tegemoet komt aan zorgen en wensen van mensen en hen meeneemt naar de nieuwe manier van werken.
Het succes van de technologische veranderingen is niet zozeer afhankelijk van de technologie, maar van het vermogen om die technologie te gebruiken voor veranderingen. Verandering in onze aanpak. Dat adaptief vermogen vraagt om een transformatie van een benadering die analoog of digitaal is, naar een sociale innovatie waarbij het draait om anders werken: met de vraag als startpunt en co-creatie als werkwijze om de vraag te beantwoorden. Het is niet een enkele ‘actor’ die hiervoor verantwoordelijk is. Het gaat om een keten van perspectieven: patiënt, professional, leiderschap, onderwijs, ICT.
Coalitie digivaardig
Er is dus geen eenvoudige eendimensionale aanpak, oplossing of organisatie die verantwoordelijk kan worden gehouden. Daarom zijn we vanuit het ECP, met het ministerie van VWS, een grassroots beweging gestart, een ‘Coalitie digivaardig in de zorg’. Een grassroots beweging met mensen uit de praktijk. De deelnemers denken en doen vanuit verschillende achtergronden en perspectieven mee, om antwoord te geven op de vraag hoe we samen de omslag maken.
Praktisch gesproken: we organiseren bijeenkomsten, er is een website, app groep. We kiezen andere dan de gebruikelijke methoden, omdat we impact willen hebben. We denken groot én we handelen met kleine stappen. We proberen, we maken fouten én we leren, door onze ervaringen te delen. We zijn aan de slag met de focus op impact in de praktijk.
U bent van harte welkom om uw bijdrage te leveren, kennis en ervaring te delen, te leren en te inspireren.