Als ledencollectief doet IZZ al jaren veel onderzoek in de zorg. Wij weten dat het water de zorg al heel lang tot aan de lippen komt. En door deze bizarre tijden is de werkdruk nog veel hoger dan anders, de fysieke en emotionele belasting is enorm. Ik hoor en zie om me heen de saamhorigheid tussen zorgmedewerkers, tussen werkgevers en werknemers. Iedereen helpt elkaar, staat naast elkaar en is er voor elkaar. Prachtig en wat heb ik daar een respect voor. Dat kan niet genoeg benadrukt worden. Je voelt mijn “maar” echter al aankomen. Want wie zorgt er, nu én straks, voor de zorgmedewerkers? Er is nu veel aandacht. Maar hoe zit het straks nadat de coronacrisis is weggeëbd?
Blijf gezond, blijf in gesprek
Op dit moment is het overleven. De crisis zo goed mogelijk doorkomen met alle mogelijke middelen die er zijn. Nu wil ik vooral meegeven: blijf in gesprek. We weten uit onderzoek hoe belangrijk dit is voor vitaliteit en gezondheid. Al is het maar een minidialoog in de schaarse tijd die beschikbaar is. Dat die tijd schaars is, besef ik maar al te goed. Zorgmedewerkers wisselen elkaar af en doen de overdracht over de actuele status van patiënten en cliënten. Is er tijdens die overdracht ook tijd om even te delen hoe het met jezelf gaat? En leidinggevende, hoe zorg je er in deze hectische tijd voor dat je op de hoogte bent van het wel en wee van je medewerkers? Er wordt ook collegiaal, vanuit andere disciplines ondersteuning gegeven, bijvoorbeeld vanuit de psychologische staf. Dus blijf in gesprek, juist tijdens deze crisis.
Coronafonds
Het lijkt nu nog ver weg, maar er komt een moment dat we terugkijken op deze crisis. Wat gebeurt er dan? Als de boog, die nu enorm gespannen staat, straks weer enigszins ontspant? Deze overgang en de ondersteuning moeten we voor de mensen in de zorg goed faciliteren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een speciaal “coronafonds”. Dat kunnen we niet alleen. Dat moeten we met elkaar, werkgeversbranches, kennispartners en overheid, regelen. Zodat zorgmedewerkers niet opgebrand maar sterker de toekomst ingaan. Zich ook dan gewaardeerd en gesteund voelen. En dat fonds mag best anders gaan heten, het gaat om de gezondheid van zorgmedewerkers op lange termijn. IZZ draagt graag bij aan het opzetten van zo’n fonds.
Roland Kip
Algemeen directeur Stichting IZZ
PS: Samen met zorgwerkgevers, -werknemers én onze partners willen we zorgen voor onze zorgprofessionals. Om hen een hart onder de riem te steken en als blijk van waardering bieden PFZW, PGGM&Co en Stichting IZZ graag het e-book ‘Zorgen voor professionals’ aan. Hoe kun je in deze crisistijd goed voor jezelf zorgen? Download gratis het e-boek ‘Zorgen voor professionals’.
Jan van den Bosch
Eens met dit artikel! De kans is groot dat we straks, als we niets doen, te maken krijgen met een ziektegolf onder zorgmedewerkers. Mensen die zo lang onder grote druk hebben gewerkt, verdienen op de een of andere manier tot rust te komen en afstand te kunnen nemen van alles dat ze meegemaakt hebben. Liever niet door ziekmeldingen maar dan moet “Zorg Nederland” nadenken over hoe ze kan faciliteren dat medewerkers de gelegenheid krijgen hun welverdiende rust te nemen. Daar is dan aan de ene kant geld voor nodig maar meer nog een sociaal en invoelend beleid van de eigen organisatie, lees bestuurders, directeuren en andere leidinggevenden. Ga op de een of andere manier met de medewerkers in gesprek om hun behoeftes te peilen en kijk hoe je daar aan tegemoet kunt komen. Doe dan even niet moeilijk over geld. Ziekte kost meer. En natuurlijk is het handig dat er dan een fonds is waar werkgevers uit kunnen putten.
Zorgmedewerkers melden zich over het algemeen niet graag ziek, laat nu zien dat je hen ook in de periode hierna van harte steunt!