Fleur Agema stelde er destijds in de Tweede Kamer vragen over, maar heeft hier kennelijk niet van geleerd. Had men toen oog gehad voor strategische personeelsplanning, dan hadden we wellicht de huidige tekorten in de zorg kunnen beperken. Maar zelfs nu, wanneer we te kampen hebben met de gevolgen van deze ontslaggolven en catastrofale tekorten in de zorg, blijft het beleid gericht op bezuinigingen in plaats van investeren. Bezuinigen op belangrijke subsidies voor opleidingen en bijscholing om te investeren in de kennis en vaardigheden van medewerkers, en het verdwijnen van het stagefonds, is onverantwoord en tast de toekomst van de zorg aan. Investeren in goed opgeleid zorgpersoneel is geen luxe, maar een absolute noodzaak.
Keuzes maken
Werkgeversorganisaties lijken de urgentie van de situatie ook niet te begrijpen. De cao-onderhandelingen verlopen moeizaam en werkgevers blijven zich verschuilen achter het argument dat er ‘geen geld is’. De FNV wil innoveren met een 32-urige werkweek met behoud van loon (Cao Ziekenhuizen), meer zeggenschap over werktijden en een betere organisatie van het werk (bijvoorbeeld minder opkomstmomenten door langere diensten in de vvt). Minder werkdruk leidt tot fittere medewerkers, betere zorg en zelfs lagere kosten. Dit is geen loze belofte, maar een bewezen aanpak. Zo maak je de zorg weer aantrekkelijk. En ‘geen geld’? Dat is volgens ons onzin! Het gaat om de keuzes die gemaakt worden.
Investeren
Elk jaar verdwijnt er zo’n 10 miljard euro door fraude en bonussen aan aandeelhouders. Zelfs als we slechts 5 procent van dit bedrag kunnen terughalen, levert dat al 500 miljoen euro op. Dit geld kan direct worden geïnvesteerd in opleidingen en het aannemen van vast personeel. En waarom zouden we niet 10 procent van de subsidies aan de fossiele industrie verminderen? Dat zou een besparing van zo’n 4 miljard euro opleveren. Bovendien zou het beperken van de vervuilende industrie de gezondheid van burgers verbeteren en daardoor de zorgvraag verminderen.
Er is dus geld, en onze vraag is: waarom vast blijven zitten binnen de kaders van de huidige posten?
Door Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn
engelhard@topcare.nl
“Investeren in goed opgeleid zorgpersoneel is geen luxe, maar een absolute noodzaak,” – een zeer terechte opmerking van De Haas (FNV). We kunnen – juist in tijden van personeelsschaarste – er niet omheen dat we moeten investeren in onderzoek, opleidingen, ontwikkeling. (David Engelhard, directeur Stichting Topcare)