En wat blijkt? We voelen allemaal dat het helpt! Na een beetje beweging in de buitenlucht voelen we ons zo veel beter dan daarvoor. Toch komen de meesten van ons niet aan voldoende beweging. Bovendien waren de sportscholen gesloten, maar drankwinkels waren open, want die zijn “essentieel”. Dat is toch gek?
Verwijten zijn te makkelijk
Het is treurig, maar belangrijk om ons te blijven realiseren dat een meerderheid van de Covid-19 patiënten op de IC overgewicht had. Zo’n ernstig ziektebed wens je niemand toe. Het is verschrikkelijk voor de betrokkenen, maar als de Covid-crisis 1 ding heeft laten zien, dan is het dat de gehele maatschappij wordt beïnvloed door de effecten van een ongezonde levensstijl. Vanuit je bevoordeelde positie (privilege) het individu daarom verwijten maken: “had je maar wat meer moeten bewegen” is veel te makkelijk.
We weten dat 30 minuten per dag bewegen een sterk positieve invloed heeft op de gezondheid en het welbevinden. We weten dat de meeste autoritten besteed worden aan afstanden korter dan 12 kilometer. We weten steeds meer over de zeer schadelijke invloed van fijnstof op de gezondheid, fijnstof dat onder andere afkomstig is van uitlaatgassen van auto’s.
Domeinen
We weten dit, maar in ons dagelijkse leven zijn deze onderwerpen in aparte hokjes ondergebracht. Of noem het ‘domeinen’. De longarts gaat over de COPD-patiënt. De internist gaat over de patiënt met diabetes en ernstig overgewicht. De gemeente gaat over betere fietspaden en groen in plaats van parkeerplaatsen in de stad. Toch spreken naar mijn ervaring gemeentes en ziekenhuizen zelden met elkaar. En als ze met elkaar overleg hebben, dan gaat het over parkeergelden of de bouwvergunning.
Gelukkig gaan deze contacten op veel plekken steeds beter. Er hingen spandoeken naast de ziekenhuizen om de “helden” te bedanken. Er zijn longartsen die scholen bezoeken om te praten over de schadelijke gevolgen van roken. Voorbeelden genoeg.
Gezondheid bevorderen
Ik zou het zo mooi vinden als ten gevolge van de Covid-crisis de ziekenhuizen en de gemeentes steeds meer gaan samenwerken om de gezondheid van de inwoners te bevorderen.
Fenna Heyning
Directeur van STZ (Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen)
Guus van den Tweel
Hoi Fenna, helemaal mee eens!
Samen met 2 collega’s heb ik afgelopen jaar nagedacht hoe de zorg nog uitvoerbaar en betaalbaar kan worden gehouden.
Via via (oa positieve gezondheid van Machteld Huber) kwamen we uit op 2 essentiële voedingen voor de mens waarmee we het schip wellicht kunnen keren:
1. Voeding voor de Geest. Mooi beschreven in bijgaande boek*
2. Voeding voor het lichaam. Mooi en in breed perspectief uitgelegd in onderstaande podcast**
Maar het gaat niet alleen om de uitvoerbaarheid vd zorg, eigenlijk is het maar bijvangst
Met genoemde voedingen nemen energie, vreugde, gezondheid en zingeving toe, nemen angst, zorgen, overgewicht en lichamelijke en geestelijke kwalen af.
Feitelijk verlossen we ons zelf van zelfopgelegde ellende en door te synchroniseren met de universele energie komen we in onze werkelijke scheppende kracht
Hoop dat dit een bijdragen kan leveren
Reactie niet of bij gelegenheid☺
Groet
Guus
—
*
Mocht je je bezwaard voelen over de auteursrechten, dan is wellicht een donatie aan een goed doel helemaal in de geest van het boek ☺
**
dr. Yvo Sijpkens: ‘Er zijn maar weinig mensen metabool gezond’
OERsterk Podcast met drs. Richard de Leth
Yvo Sijpkens is internist-nefroloog bij het Haaglanden Medisch Centrum. Leefstijlgeneeskunde heeft zijn bijzondere aandacht. In deze podcast vertelt Yvo over: hoe hij steeds meer als specialist van nazorg richting voorzorg is bewogen het combineren van medicijnen en leefstijlmaatregelen een radicale kentering in 2018 door een traject met één nierpatiënte leefstijl in plaats van een dieet (met grotere effecten dan medicatie) zijn bloedsuikerspiegel die ook verhoogd bleek (wat hem pre-diabeet maakte terwijl hij gezond leefde) koolhydraatbeperking als medicijn, ook in zijn eigen leven grondoorzaken van chronische aandoeningen, waaronder het voedingspatroon de onterechte angst voor vetten (waardoor we steeds meer koolhydraten zijn gaan eten) hoe je weer in de vetverbranding kunt komen zijn dagmenu om het hormoon insuline laag te houden een verleidende pot drop op zijn polikliniek (waar hij nu makkelijk langs kan lopen) metabole ontregeling als rode loper naar een welvaartsziekte bloedvetten en wat ze over jouw gezondheid vertellen verslavingen aan zoet bij kinderen (waar ouders onbewust al veel fout programmeren) het ketogeen dieet versus therapeutische koolhydraatbeperking de relatie tussen het hormoon cortisol – dus stress – en insuline het verspreiden van een gezondheidsvirus via mond-tot-mond en via gezinnen symptoombestrijding en dweilen met de kraan open hoe het volgen van De Schijf van Vijf zorgt voor een veel te grote inname van koolhydraten gezonde variaties in plaats van brood zijn holistische aanpak en wonderbaarlijke verbeteringen bij patiënten natuurlijke interventies en veiligheid staan op de schouders van reuzen metabole gezondheid en de 4 C’s (Connections, Contribution, Coping en Cook) toenemende behoefte aan leefstijlkennis onder geneeskunde-studenten en jonge artsen genieten van een (ongezond) toetje eten volgens de seizoenen en de kracht van bottenbouillon hoe hij balans houdt met activiteiten die zijn parasympaticus stimuleren * wat hij zou doen als hij minister van Leefstijl & Preventie zou worden Sluit je bij ons aan via ons gratis lidmaatschap, zie https://oersterk.nu/gratis-gezondheid-geluk/ Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door OERsterk (www.oersterk.nu) en Vitaily (www.vitaily.nl).
Luister op Apple Podcasts: OERsterk Podcast met drs. Richard de Leth: dr. Yvo Sijpkens: ‘Er zijn maar weinig mensen metabool gezond’ op Apple Podcasts