Wat doet BMW dan precies op dit thema?
Enkele jaren terug heeft de autofabrikant in Dingolfing, Duitsland, een fabriek opgezet die speciaal is ontworpen voor de oudere generatie werknemers. Dit initiatief, genaamd ‘Heute für Morgen’, richt zich op het aanpassen van de werkomgeving aan de fysieke capaciteiten van medewerkers van 50 tot 65 jaar. Betere verlichting, rijdende gereedschapskisten, zodat werknemers minder hoeven te bukken om onderdelen of montagematerialen te pakken, krukken op plaatsen waar veel wordt gestaan, in hoogte verstelbare stoelen, grotere letters op de computers, vergrootglazen in de werkkasten en extra veel robots die zware en monotone taken overnemen van de mens.
De productielijn draait bovendien 33 procent langzamer dan BMW in andere fabrieken als de norm hanteert en de werkdagen zijn korter, om zo de druk op de oudere werknemers te verlichten. Deze aanpassingen stellen hen in staat om prettig en met minder risico op overbelasting te werken.
Het is voor BMW essentieel om deze maatregelen te nemen vanwege het gebrek aan goede monteurs. Zonder deze aanpassingen zouden de werknemers waarschijnlijk vroegtijdig het arbeidsproces verlaten vanwege de fysieke eisen van het werk. Op deze manier is het bedrijf in staat om de waardevolle kennis en ervaring die deze collega’s door de jaren heen hebben verworven, te behouden.
Financiële voordelen
BMW’s strategische keuze om de werkplek beter in te richten voor oudere werknemers heeft niet alleen de werkomstandigheden verbeterd, maar levert ook aanzienlijke financiële voordelen op. Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan een lagere productiesnelheid en alle genomen maatregelen. Maar hierdoor wordt het risico op werkgerelateerde uitval aanzienlijk verminderd. Dit resulteert in minder ziekteverzuim en een lagere uitval wat resulteert in een beter financieel resultaat. Daar komt nog bij dat in deze fabriek oudere medewerkers voornamelijk ingezet worden voor de productie van BMW’s topmodel, de 7-serie. Bij dit model zijn de marges hoger, wat compensatie biedt voor de lagere productiesnelheid en overige kosten.
En de zorg dan?
Mijns inziens zijn er mooie parallellen te trekken met de zorg. Er zijn niet alleen handen, maar vooral ook hoofden aan het bed nodig. Wat een profijt kun je hebben van de rijke ervaring van medewerkers die al lange tijd in de zorg werken. Zomaar wat gedachten die bij me opkwamen toen ik het voorbeeld van BMW las:
1. Aangepaste werkomgevingen. Door werkplekken aan te passen aan de behoeften van oudere zorgverleners, kan de zorgsector hun werkduur verlengen en de kans op blessures verkleinen.
2. Flexibele werktijden. Net als de kortere shifts bij BMW, zou de zorg kortere of flexibelere werktijden kunnen aanbieden om het voor oudere werknemers haalbaar te maken langer actief te blijven.
3. Focus op minder intensieve taken. In de zorg kunnen oudere medewerkers met hun jarenlange ervaring zich richten op minder fysiek belastende taken die toch cruciaal zijn, zoals advies en mentoring van jongere collega’s.
Basis voor duurzame zorg
Ik vind het voorbeeld van BMW een mooie illustratie van hoe je om kunt gaan met een veranderende demografie. De zorgsector kan deze principes aanpassen en toepassen om niet alleen de uitdagingen van vandaag aan te gaan, maar ook richting de toekomst een stevige basis te hebben voor duurzame zorg. Door vooruit te denken en de werkplek aan te passen aan de behoeften van de vergrijzende beroepsbevolking, kan de zorgsector haar waardevolle senior medewerkers behouden en optimaal benutten.