Ik schreef al eens eerder over wat we in de zorg kunnen leren van HEMA. Ik focuste toen op het HEMA Digital Innovationlab. Dit lab is opgezet om met zaken aan de slag te gaan waar normaal gesproken geen tijd voor is. De medewerkers van het lab helpen zo de goede ideeën die op de werkvloer ontstaan op te pakken en in de praktijk verder uit te werken. Maar we kunnen nog veel meer leren van HEMA. Zo wees iemand mij onlangs op de challenges die zij organiseren.
Creatief meedenken
Met deze challenges moedigen zij hun klanten aan om creatief mee te denken. Dit doen zij door er veel socialmedia-aandacht aan te geven en zoveel mogelijk mensen uit te nodigen om mee te doen.
Een voorbeeld van zo’n challenge is de ‘HEMA Ontwerp Wedstrijd’ die al sinds 1983 georganiseerd wordt. Hierbij worden studenten van mode- en productopleidingen in Nederland uitgedaagd om een écht HEMA artikel te ontwerpen. Ook als je geen student bent, maar vindt dat je een goed idee hebt, mag je meedoen. De winnaars krijgen niet alleen een geldprijs, hun ontwerp wordt ook daadwerkelijk geproduceerd en verkocht bij HEMA. Dat betekent natuurlijk eeuwige roem en opent deuren voor de designers van de toekomst.
Voor HEMA is het bovendien een kans om nieuwe ideeën te verzamelen en om te laten zien dat ze betrokken zijn bij de interesses en behoeften van hun klanten. Het leverde in eerdere edities iconische ontwerpen op zoals Le Lapin fluitketel, het tuit servies en de ketelbinkie waterkoker. Die laatste is nog steeds onderdeel van het assortiment.
Duurzame oplossing
De laatste ontwerpwedstrijd in 2022 had als opdracht: herontwerp een (HEMA-)product of vind een duurzame oplossing die lang meegaat en bijdraagt aan deze mooiere wereld.
Een heel interessante opdracht, aangezien duurzaamheid natuurlijk hot topic is. Hoe mooi is het om mensen te inspireren om creatief te werken aan oplossingen rond dit thema en daarmee ook nog eens ideeën op te doen voor je assortiment. Uit alle inzendingen zijn tien finalisten geselecteerd met uiteenlopende ideeën waarop gestemd kon worden. Bijvoorbeeld een uitwisbare feestkalender of een Knuffelbeer-repareerset.
De winnaar van de publieksprijs was ‘De Regentak’. Een oplossing voor iedereen die geen plek heeft voor een regenton. Een letterlijke aftakking van je regenpijp, om je gieter aan te hangen en op die manier te vullen. Gieter vol? Dan kan de regentak worden dichtgedraaid.
Duurzame ontwerpen
Er is ook een Kids-editie van deze Herontwerpwedstrijd. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten: Kinderen kijken enerzijds met hun creatieve en open blik op hun eigen manier naar hun omgeving. Anderzijds zijn volwassenen meer geneigd om duurzamer te leven als er vanuit hun kinderen vragen over dit onderwerp komen. De oproep bij deze editie die gericht was op kinderen tussen de 6 en 12 jaar, was om ideeën aan te dragen over hoe hun eigen spullen langer mee kunnen gaan. Zoals speelgoed, kleding of spullen in huis.
Een van de winnaars was de Eco-nagellak. Deze nagellak heeft een extra lange kwast, zodat je uiteindelijk niet een laagje nagellak overhoudt waar je niet meer bij kunt. In de HEMA-winkel kan je je nagellakpotje bovendien komen navullen, en de nagellak is gekleurd met natuurlijke materialen zoals bessensap, biet of kurkuma. Een ander mooi voorbeeld vond ik het naamlabeltje in kinderkleren waar meerdere namen in kunnen komen te staan, voor als het kledingstuk wordt doorgegeven aan jongere broertjes of zusjes.
Heel inspirerend om te zien hoe zo de creativiteit van mensen buiten HEMA wordt geprikkeld door een challenge en vervolgens ideeën oplevert die in de praktijk toegepast kunnen worden.
En de zorg dan?
Ook in de zorg kunnen we veel leren van de goede ideeën van onze patiënten. Zeker als het gaat over onze uitdaging op het gebied van duurzaamheid. De zorg is verantwoordelijk voor minstens 7 procent van de CO₂-uitstoot in Nederland en is daarmee net zo vervuilend als de luchtvaart! Duurzaamheid is daarom ook terecht onderdeel van het Integraal Zorg Akkoord.
Toen ik hoorde over de HEMA herontwerpwedstrijd, moest ik gelijk denken aan het filmpje dat ik zag van kunstenares en voormalig verpleegkundige Maria Koijck. Zij moest vanwege borstkanker een borstamputatie en vervolgens een borstreconstructie ondergaan. Zij verbaasde zich erover hoeveel hulpmiddelen bij haar amputatie na een keer gebruikt te zijn werden weggegooid. Zij motiveerde vervolgens haar plastisch chirurg al het afval van haar borstreconstructie te verzamelen en maakte daar een indrukwekkend filmpje van met als eindconclusie: Kan dit ook anders? (https://youtu.be/ajneXFJ1k2I).
Het kan en moet anders
Een heel krachtig signaal om te laten zien dat het echt anders moet. Iets wat je je misschien zelf niet snel realiseert in de hectiek op de OK. Gelukkig zijn er nu mooie initiatieven als de Groene IC en de Groene OK om de zorg op die afdelingen te verduurzamen. Misschien kunnen we die nog een extra boost geven met het uitschrijven van een challenge? Laten we die dan ook vooral buiten de zorg communiceren met een duidelijke opdracht of vraagstelling. Hoe groter de kans op écht vernieuwende ideeën.
Joris Arts plaatst elke week op woensdag een nieuwe blog op zijn eigen LinkedIn-pagina. Voortaan verschijnen die ook op Skipr. De andere blogs uit de reeks zijn hier te vinden.