Door het artikel en het filmpje wist ik zeker dat ik dit in real life moest gaan bekijken. Het contact met Mariëlle was snel gelegd en binnen een paar dagen stond ik met haar in de vestiging op Hoog Catharijne. Het was er een drukte van belang, maar ze nam alle tijd om me over hun concept te vertellen.
ONE HUNDRED is een Nederlands bedrijf dat zich richt op de heruitvinding van openbare toiletten met een focus op gezondheid, welzijn en hygiëne. Dat is nogal een schril contrast met mijn ervaringen in openbare toiletten. Die zijn niet altijd even schoon en eerder het tegenovergestelde van een ontspannen rustmoment.
Een moment van ontspanning
Ze streven er bij ONE HUNDRED naar om de traditionele toiletbeleving te verbeteren door elke bezoek om te vormen tot een moment van zelfzorg en ontspanning. Dit doen ze onder andere door de ruimtes hypermodern en stijlvol in te richten, met ronde vormen en zachte verlichting. Overal hangen beeldschermen aan de muur met wisselende beelden, zoals gezondheidsadviezen van onder andere de Maag Lever Darm Stichting en de Nierstichting.
Slimme technologie
Ook maken ze gebruik van zogeheten smart mirrors boven de wastafels. Spiegels gecombineerd met slimme technologie zoals beeldschermen en sensoren. Hierdoor weet de spiegel dat er iemand voor staat en worden er op dat moment specifieke beelden geprojecteerd. Bijvoorbeeld tips voor het handen wassen.
Voeg daar rustgevende muziek en een comfortcrew-medewerker die continu de toiletten onberispelijk schoonhoudt aan toe en je kijkt naar het openbaar toilet van de toekomst. Mariëlle vertelde mij dat dit een belangrijke reden is dat ze door grote winkelcentra, tank- en treinstations sneller worden geselecteerd als partner.
Zelf testen
Naast de toiletten bieden ze meer. Bij binnenkomst kom je in de reload zone waar je zelfstandig van alles kunt laten checken. Er stond nu bijvoorbeeld een apparaat dat bloeddruk, lengte, BMI, hartslag, vetpercentage en zuurstofsaturatie kan bepalen. Allemaal heel gebruiksvriendelijk. En ook een kiosk met een scanner waarmee je je huid kunt laten analyseren op onder andere rimpels, roodheid en pigment. Daarnaast was er een zelfbedieningswand waar je allerlei zelftesten kon kopen voor bijvoorbeeld allergieën, vitaminen of blaasontsteking. En je kunt er gratis je waterfles bijvullen. Superhandig als jouw toilet net heeft gemeten dat je te weinig water hebt gedronken. Zo’n slim urinoir dat de concentratie van de urine meet en daarmee of je wel voldoende water drinkt, wordt namelijk binnenkort geïnstalleerd. Dit waren de voorbeelden die nu aanwezig zijn, maar ze werken toe naar nog veel meer verschillende gezondheid- en welzijngerelateerde faciliteiten. Door de enorme stroom bezoekers is het een mooie plek om hier mee te experimenteren.
Kosten
Ik hoor u al denken, wat moet dat wel niet kosten om dit rendabel te kunnen maken? Dat was in ieder geval wel mijn eerste gedachte. De entree viel mij echter alleszins mee: 1 euro per persoon(!). Niet veel meer dan het gemiddelde toilet langs de snelweg. En dat is alleen voor het gebruikmaken van het toilet. De reload-zone is gratis te betreden en te gebruiken. Omdat elke week gemiddeld negenduizend mensen de locatie op Hoog Catharijne bezoeken, is het mogelijk het complete model rendabel te maken. Iets dat ik niet verwacht had toen ik er over las.
En de zorg dan?
In de eerste plaats brengt ONE HUNDRED een heel nieuwe ervaring van openbare toiletten door een hoog niveau van design en comfort te bieden. De mooie inrichting, kalmerende muziek en onberispelijke hygiëne maken van een simpel toiletbezoek een prettige pauze in je drukke dag.
Daarnaast stimuleren ze bij ONE HUNDRED met hydratatie-trackende urinoirs en gezondheidscheckstations hun bezoekers actief om meer aandacht aan hun gezondheid te besteden. Deze laagdrempelige toegankelijkheid van gezondheidsmonitoring maakt het voor mensen gemakkelijker om inzicht in hun gezondheid te krijgen, wat mogelijk leidt tot meer zelfbewustzijn en proactief gezondheidsbeheer. Dit is natuurlijk niet nieuw. Er zijn al jaren smartwatches, stappentellers en slimme weegschalen die hetzelfde doen. Maar ik denk dat je op deze manier een heel andere doelgroep bereikt, omdat niet iedereen deze devices voor zichzelf aanschaft. Bovendien kun je de ruimte gebruiken om vergelijkbare toepassingen te testen; de mensen komen toch in groten getale langs!
Kanttekening daarbij is wel dat het ook kan leiden tot een verhoogde vraag naar medische zorg. Mensen kunnen ongerust worden over normale of marginale afwijkingen, wat kan resulteren in onnodige medische consultaties. Daarom dient er wel specifiek aandacht te worden besteed aan de juistheid van de uitslagen en de eenvoud in gebruik, om misinterpretaties te voorkomen. Op deze manier kunnen de voordelen van toegenomen zelfmonitoring volledig worden benut zonder onnodige angst of overbelasting van het zorgsysteem te veroorzaken.
Gezondheid
ONE HUNDRED vormt met dit concept een stap vooruit in het denken over openbare voorzieningen. Ze tonen aan dat deze functionele ruimtes ook plaatsen kunnen zijn waar je met je gezondheid bezig bent. Net zoals de fitnessapparaten die je soms in de openbare ruimte ziet. Dit alles draagt bij aan een hogere levenskwaliteit en kan potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig aan het licht brengen, wat uiteindelijk de druk op het zorgsysteem kan verminderen. Maar ik zou vooral zeggen: loop er eens binnen als u in de buurt bent. Het zet u vast aan het denken!
Veel dank voor het leuke gesprek en de uitgebreide rondleiding Mariëlle Romeijn, Co-founder en CBO ONE HUNDRED!
——————————————————
Joris Arts is auteur van het boek ‘Wat de zorg kan leren van … – 46 eyeopeners uit andere sectoren’. Hij plaatst elke week op woensdag een blog op zijn eigen LinkedIn-pagina. Die blogs verschijnen ook op Skipr. Die reeks is hier te vinden.