Aanleiding van de post van Coolen van Brakel was een onderzoek van Radar. Uit een steekproef van 139 TikTok-video’s waarin medische claims werden gedaan, bevatte 40 procent onbewezen of foute informatie.
Lifehacks
TikTok, oorspronkelijk bekend als Douyin in China, maakte zijn wereldwijde intrede in 2018. Het platform stelt gebruikers in staat om korte video’s van 15 tot 60 seconden te maken en te delen, vaak vergezeld van muziek, dans en creatieve visuele effecten maar ook met allerlei tips, tricks en lifehacks op elk gebied. Wat begon als een platform voor entertainment, groeide al snel uit tot een wereldwijd fenomeen met alleen in Nederland al 5,7 miljoen gebruikers.
Viraal karakter
Het gemak van het maken van content op TikTok heeft geleid tot een explosie van creativiteit. Gebruikers kunnen snel en gemakkelijk deelnemen aan trends, waardoor bepaalde video’s viraal kunnen gaan en wereldwijd worden opgepikt. Dit virale karakter heeft geleid tot een unieke dynamiek binnen de TikTok-gemeenschap.
Vier eyeopeners
Zoals uit het onderzoek van Radar blijkt, heeft dat dus ook zijn negatieve kanten. Maar zouden we deze enorme kracht in de zorg niet juist ten goede kunnen gebruiken? Om zo de zorg juist te helpen en te verbeteren? Kortom: Wat kunnen wij in de zorg leren van… TikTok! Ik kwam vier eyeopeners tegen, maar er zijn er vast meer:
- Educatie: TikTok blinkt uit in het overbrengen van informatie in korte, boeiende video’s. Wat als we deze aanpak toepassen op gezondheidsvoorlichting? Korte, educatieve video’s met autoriteiten op dit gebied (en dus niet door Doutzen Kroes) kunnen een snelle en effectieve manier zijn om patiënten te informeren over preventieve maatregelen, symptomen en zelfzorgtechnieken. Via TikTok kunnen bijvoorbeeld ook dubieuze claims over de noodzaak van extra vitamines en mythes over dat iedereen ijzertekort heeft ontkracht worden. Het op deze manier vergroten van de toegankelijkheid van gezondheidsinformatie is natuurlijk altijd een goed idee!
- Lotgenotencontact: Een krachtig aspect van TikTok is het delen van persoonlijke ervaringen, wat leidt tot begrip en steun van de mensen op het platform. Waarom zouden we deze benadering niet toepassen in de gezondheidszorg? Het delen van persoonlijke verhalen kan niet alleen begrip vergroten, maar ook anderen inspireren en laten zien dat ze niet alleen staan in hun gezondheidsreis.
- Communicatie in de Zorg: TikTok staat bekend om de creatieve manier waarop ideeën worden gepresenteerd. Laten we deze creativiteit gebruiken om moeilijke medische concepten begrijpelijk te maken. Denk aan geanimeerde video’s, grafieken en andere visuele hulpmiddelen die de communicatie tussen zorgverleners en patiënten kunnen verbeteren.
- Community Building: Net zoals TikTok-makers hun eigen gemeenschappen opbouwen, kunnen zorgprofessionals online platforms gebruiken om kennis te delen, best practices uit te wisselen en elkaar te ondersteunen. Samenwerking is essentieel en een online community kan een smeltkroes zijn voor nieuwe ideeën en benaderingen in de zorg.
Omarmen
In lijn met mijn eerdere blogs over wat de zorg kan leren van andere sectoren, is TikTok wat mij betreft geen uitzondering. De lessen die we kunnen trekken uit dit hoekje van het internet, waar dansjes en informatie hand in hand gaan, kunnen de gezondheidszorg verrijken. Laten we TikTok in plaats van het wegzetten als negatief, verslavend en veel desinformatie (wat op dit moment wel degelijk de realiteit is!), juist omarmen en gebruiken om daarmee mensen te bereiken met betrouwbare gezondheidsinformatie en zowel patiënten als zorgprofessionals met elkaar te verbinden. In de aflevering van Radar kwam bijvoorbeeld Stefan van Rooijen aan het woord, huisarts en auteur van het boek Plan je Fit. Hij is als Huisartsstefan op TikTok te vinden en wat mij betreft een goed voorbeeld hoe we TikTok in de zorg zouden kunnen inzetten. Met tientallen informatieve TikTok-filmpjes over bijvoorbeeld anticonceptie, bingedrinken, slaapadviezen en nog veel meer. Een aanrader om eens te bekijken.
Uiteraard ben ik zelf ook het platform opgedoken en heb ik (met hulp van mijn dochters) een TikTok opgenomen over deze blog! Check hier het resultaat: https://vm.tiktok.com/ZIJnSRRB4/