Werkdruk kent vier verliezers. Jijzelf, omdat je eronder lijdt. Je cliënten, omdat die minder kwaliteit van jou krijgen dan je anders zou leveren. De maatschappij, omdat verminderde kwaliteit tot verspilling leidt en dus tot vermijdbare kosten. Degenen die geen werk hebben en jouw werk zouden willen doen.
Lean, Theo Compernolle en vele anderen tonen aan dat werkers in rust het best presteren en het gezondst blijven. Jan Rotmans en anderen tonen aan dat er structureel steeds minder banen komen. Rutger Bregman legt onder meer in zijn boek Gratis Geld Voor Iedereen uit waarom dat niet erg is. Er blijft genoeg geld voor iedereen, als we het maar wel eerlijker gaan verdelen.
Onderwijl klagen wij toenemend over werkdruk, bovenal in de zorg. Het is verbijsterend dat steeds meer twintigers burn-out raken. En jawel, inmiddels middelbare scholieren ook!
Te druk
Driekwart van de Nederlandse tieners zegt te druk te zijn. In Zuid-Korea ontstaan bedrijven die slaapplekken bieden met ontspannende geuren en muziek en massages, zo dicht mogelijk bij de werkplek. Dit omdat zij met werkdagen van vijftien uur onvoldoende aan slaap toekomen. Wanneer stoppen wij deze onzin?
Er zijn tallozen die willen werken, er is steeds minder werk en wij bulken nog steeds van het geld dat toenemend scheef verdeeld wordt. En er is geen enkele reden te denken dat dat op den duur gaat veranderen.
Heb dus het lef om zelf vanuit rust te gaan werken. Je presteert dan beter, tot grotere tevredenheid van jezelf en je cliënten. Het is beter voor je gezondheid en je wordt daarmee een voorbeeld voor anderen.
Bezopen werkdruk
En laten wij de bezopen werkdruk van middelbare scholieren onmiddellijk beëindigen. Wij maken daar zieke, gedreven mensen van, die zelfs op jonge leeftijd al niet meer weten wat vervelen, reflecteren of tijd hebben voor creativiteit is.
Wat wordt de wereld zonder vrije tijd en spel? Een wereld waarin alles draait om werk? Kinderen die spelen, denken zelf na. Ze trainen hun fantasie en motivatie. Ze nemen risico’s en kleuren buiten de lijntjes. Peter Gray legt in een paper voor het Journal of Play kraakhelder uit wat kinderen leren door te spelen.
Wie weten straks nog wat creativiteit is om kunst en cultuur te leveren en te innoveren? Er is geen enkele goede reden om op deze manier door te gaan en er zijn er vele om te stoppen. Doe het!
Mede-oprichter en eigenaar van ZorgSteedsBeter