Ik neem aan dat ik u niet hoef te overtuigen van het belang van vroege signalering van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dat er naar schatting gemiddeld wekelijks een kind overlijdt aan mishandeling overtuigt iedereen.
Ik neem ook aan dat ik niemand in de zorg meer hoef te vertellen over de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, die u in uw eigen branche of organisatie kunt introduceren. Daar besteedt de overheid al geruime tijd aandacht aan.
Kennis delen
Toch gaat deze blog over de meldcode. Een paar weken geleden benaderde VWS ons. Of beleidsambtenaren op werkbezoek konden komen om te kijken hoe wij de meldcode implementeren, naar verluidt omdat we het goed doen. Wij laten het ministerie graag zien hoe het gaat, maar liever nog deel ik het met u, die ook in of voor de zorg werkt. Niet om ‘het beste jongetje van de klas’ te zijn. Wel om kennis over dit onderwerp te delen.
Tandarts en signalering mishandeling?
Voor wie zich afvraagt waarom tandartsen en hun teams zich bezig houden met kindermishandeling en huiselijk geweld eerst een terzijde. In de eerste plaats zien tandartsen bijna alle mensen jaarlijks. De relatie is vaak zeer langdurig, waardoor ook meer subtiele signalen van verwaarlozing opgevangen kunnen worden. Daarnaast richt de helft van het fysieke geweld zich op het hoofd en de hals, juist de gebieden die bij de tandarts zichtbaar zijn.
Aanpak
Wij zijn van start gegaan met het schrijven van onze meldcode. Met behulp van de basis werkten wij naar een meldcode die echt is toegespitst op onze eigen beroepsgroep. Het resultaat hebben wij actief verspreid. Maar daar is het niet bij gebleven. Want ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik krijg als tandarts zo enorm veel informatie dat zo’n meldcode gemakkelijk op de ‘belangrijk, maar niet per se voor nu’ stapel belandt. Om vervolgens weg te zakken onder stapels nieuwe informatie. En daarvoor is het belang echt te groot.
Scholing
Wij informeren de beroepsgroep daarom ook op andere manieren, zoals met scholing. In de bestaande trajecten voor nascholing en (inter)collegiaal overleg is er ruime aandacht voor de meldcode, met name voor de signalering. Want het is lastig. In het dagelijks werk zijn er tenslotte al genoeg onderwerpen die de aandacht vragen. Je moet je echt bewust aanleren om ook te letten op bijvoorbeeld de eerste tekenen van geslachtsziekten bij kinderen, vreemde beschadigingen van tanden en het slijmvlies of afwijkend gedrag. Het zit nog niet bij iedereen ingebakken. En dat is wel nodig – helaas.
Implementatie werkt
Wij staan nog aan de start en er moet nog het nodige gebeuren binnen de beroepsgroep. Maar toch: het werkt. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling liet ons weten dat er meer tandartsen bellen voor advies en dat zij ook zaken in behandeling hebben die door tandartsen zijn aangebracht. Als we daarmee een kind kunnen redden … dat is niet uit te drukken. Dus als u meer wilt weten over onze aanpak of aanvullende suggesties heeft, dan spreken wij u graag.