De kosten voor de gezondheidszorg zijn op dit moment een ‘trending topic’. En dat is niet voor niets zo. Immers iedereen weet hoe belangrijk goede zorg is wanneer je het nodig hebt, en iedereen ziet de discussie over de betaalbaarheid van de zorg dan ook met leden ogen aan.
Miljardenoverschrijdingen
Ook dit voorjaar konden we zien hoe er in politiek Den Haag opnieuw wordt geworsteld met miljardenoverschrijdingen in de zorg. De maatregelen die daar uit voort komen doen meestal pijn bij een ieder die de gezondheidszorg een warm hart toe draagt. Vaak moeten er onder grote tijdsdruk politieke compromissen worden gesloten die niet alleen gaan over grote bedragen, maar vooral om zeer kwetsbare mensen die afhankelijk zijn van zorg. En toch lijkt het elk jaar opnieuw te gebeuren. In een column in de Telegraaf las ik deze week, dat terwijl het kabinet in de hele periode 18 miljard wil bezuinigen op de hele begroting, de kosten voor alleen de gezondheidszorg met 15 miljard zullen stijgen. Hier moet iets aan gebeuren. Dat snapt ook bijna iedereen. Niet meer elk jaar de kaasschaaf, maar echt keuzes durven maken die betaalbare zorg ook in de toekomst waarborgt op een goed niveau. De vraag is alleen wat zijn die keuzes? En wie pakt de handschoen op?
Concentratie
In de provincie Friesland proberen wij nu samen met ziekenhuizen, huisartsen en patiënten vertegenwoordigers om de zorg opnieuw in te richten. Afgelopen weekend stond hierover een verhaal in de zaterdagbijlage van de NRC. De tweede helft van juni komen we weer bijeen en dan gaan we gezamenlijk kijken of en zo ja, hoe we dit gaan doen. Ik hoop en verwacht dat we samen tot slimmere oplossingen kunnen komen die de zorg beter en betaalbaarder kunnen maken. De combinatie hiervan lijkt niet vanzelfsprekend, maar steeds vaker blijkt dat de kwaliteit van zorg en een goede prijs hand in hand gaan. Bijvoorbeeld als je kijkt naar de concentratie van hoogcomplexe zorg in gespecialiseerde ziekenhuizen. Dit is niet alleen efficiënter, belangrijker nog is dat het de kwaliteit van de geboden zorg verbetert.
Kwaliteit
Afgelopen week pleitte de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties niets voor niets voor de specialisatie en concentratie van kankeroperaties. En afgelopen vrijdag schreef de Volkskrant over onderzoek waaruit blijkt dat na de centralisatie van kankeroperaties de sterfte van patiënten met alvleesklierkanker van 24 naar 4 procent daalde. De kwaliteit van de geboden zorg zal verbeteren wanneer er keuzes worden gemaakt waar welke behandelingen plaats vinden, zeker als het over hoogcomplexe zorg gaat. De andere, meer alledaagse zorg kan meestal, heel dicht bij huis worden gegeven, bij voorbeeld in anderhalvelijns centra waar huisartsenzorg en ziekenhuiszorg samen komen. De totale inrichting van het zorglandschap wordt bekeken. Van acute zorg, geboortezorg tot zorg die hoog complex is op gebied kanker- en hart en vaatziekten. Maar ook chronische zorg en diagnostische zorg.
Uitleggen
Voor de patiënt, onze klant, geldt dat hij of zij meestal dicht bij huis terecht kan en soms wat verder moet reizen, maar dan zeker weet dat er ook de beste zorg wordt geboden die er op dit gebied is. Als de zorg hierdoor beter, veiliger en goedkoper en dus meer houdbaar wordt voor de toekomst, dan kunnen we dat met elkaar de patiënt en de zorgverzekerde goed uitleggen. Veel patiënten weten dit ook al en je ziet reeds dat veel patiënten verder gaan reizen om de zorg daar te krijgen waar die het best kan worden geleverd. Het gaat hierbij al om één op de vier patiënten.
Geen gemakkelijk proces
Ik ben blij dat we in de provincie Friesland mét alle ziekenhuizen, de huisartsen en patiëntenvertegenwoordigers in overleg zijn of we de zorg anders kunnen inrichten. Als we besluiten dit samen door te zetten, doen we dit elk vanuit onze eigen verantwoordelijkheid, en op basis van de feiten. Het is zal geen gemakkelijk proces zijn, dat veel tijd zal kosten en ook veel onderling vertrouwen zal vergen. Maar als we de stap gezamenlijk durven te zetten, dan heb ik er vertrouwen in dat we de zorg in Friesland blijvend kunnen verbeteren en we de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidzorg kunnen waarborgen. Wij zijn dat aan onze verzekerden verplicht, zorginstellingen aan hun patiënten en wij allemaal aan onze kinderen die in de toekomst ook goede zorg verdienen.