Gaat u mee terug in de tijd naar maart 2020?
Beste zorgaanbieder, Lieve zorgverlener,
We staan aan de vooravond van wat als land mogelijk onze zwartste pagina wordt in 75 jaar. Het covid-19 virus heeft zich gevestigd in Nederland en op dit moment is vooral Brabant hard getroffen. De verwachting is dat de komende weken het virus zich in een letterlijk moordtempo over het land verspreid. Wij als samenleving, regering, zorgverzekeraars en gemeentes vragen u om onbevreesd en met open ogen en armen Nederland te redden van dit vernietigende virus.
Natuurlijk beseffen wij dat we jaren op onze zorg hebben bezuinigd, maar nu hebben we u nodig. We vragen wij u: genees de covid-patiënten en bescherm de cliënten. Koste wat het kost. Wij rekenen op u en u mag als zorgaanbieder en zorgverlener rekenen op ons als overheid en verzekeraar ‘We’ve got your back!’. Als regering, zorgverzekeraar, zorgkantoor en gemeente vertrouwen wij erop dat u Nederland door de crisis heen sleept met applaus, spandoeken en tekeningen als beloning.
Fast Forward naar mei 2020
Het applaus dooft en de crisis is op z’n retour maar de gevolgen zijn voor heel Nederland merkbaar. Een maatschappelijke lockdown, nieuwe normen en waarden, economische recessie, werkeloosheid, meer dan 5000 doden en de teller staat niet stil. Ook voor zorgaanbieders is het een lastige tijd door hoge kosten, hoog ziekteverzuim en omzetderving. Dankzij snelle voorschotten van banken en zorgfinanciers kunnen zorgaanbieders hun medewerkers in mei gelukkig gewoon salaris en zelfs vakantiegeld betalen.
De eerdere belofte van ‘rekenen’ is nu wel heel letterlijk te nemen en het vertrouwen is vergeten. Nu worden zorgaanbieders door financiers gevraagd een nieuwe strijd te voeren. Alsof er een anamnese wordt afgenomen bij een Covid patiënt op de SEH. Hoeveel geld heeft u uitgegeven? Waaraan heeft u geld uitgegeven? Waarom heeft u dat geld uitgegeven? Bent u wel rechtmatig geweest? Bent u wel doelmatig geweest? Onder welke bekostigingssystematiek valt deze patiënt of cliënt?
U moet wel de rechtmatigheid aantonen anders moet u al het geld terugbetalen. Is dit mondkapje gebruikt voor een patiënt uit de zvw, de wlz of de wmo? En welke gemeente dan? Wilt u hier een separate accountantsverklaring voor laten opstellen?
Logisch gevolg
Frustrerend maar anderzijds een logisch en direct gevolg van de ouderwetse en complexe financieringssystematiek van de zorg in Nederland waarin alle verticale lagen zich naar boven moet verantwoorden voor elke euro, uur en minuut.
U voelt het al aankomen deze administratieve euro strijd gaat wel even duren tenzij iedereen zijn belofte pakt. 2020 is een verloren jaar en helaas niet het einde van de crisis. Laten we het niet ingewikkelder maken dan het is en Zo Eenvoudig Mogelijk met elkaar zorgen dat we deze crisis doorkomen. Betaal zorgaanbieders in 2020 en 2021 een lumpsum vergoeding op basis van hun vastgestelde en goedgekeurde begroting 2020. Trek hier de minderkosten af en tel de Corona meerkosten erbij op. Heb vertrouwen in je zorgverleners!
Dan hebben zorgaanbieders duidelijkheid, banken en accountants zekerheid en patiënten en cliënten kunnen dan ook in de toekomst rekenen op hun vertrouwde zorgverlener.
Jorrit Wigchert
Voorzitter Fizi en manager Business Control & BI in het Diakonessenhuis in Utrecht
HNO
Beste Jorrit,
Helemaal eens, dit is precies wat financiers de aanbieders gaan aandoen. Zie het gesteggel over de tijdelijke huisvesting in Rotterdam en Maastricht. Je voorstel is er een van eenvoud maar geeft geen antwoord op één van de knelpunten die je zelf oppert, namelijk de hoeveelheid verschillende financiers.
Begrotingen zijn in veel gevallen niet opgesplitst naar financiers dus wordt het toch weer ingewikkeld. Hoe verdeel je de minder- en meerkosten over de financiers? De enige oplossing die ik hiervoor zie is dat je ze relateert aan de hoogte van de afgesproken contracten en subsidies. Echter niet alle contracten hebben vastgestelde plafonds, dus het blijft ingewikkeld.
De vraag is of het realistisch om te hopen op een landelijk uniforme aanpak over alle financieringen heen. Is het niet beter om het onvermogen van de financiers en de overheid te accepteren en als aanbieders er de schouders onder te zetten om alle verschillende regelingen van antwoorden te voorzien?