Door de coronacrisis hebben veel organisaties alle zeilen bij moeten zetten om aan de ontstane zorgvraag aan acute zorg ten gevolge van het corona virus te kunnen voldoen. Hierdoor is andere zorgvraag in de verdrukking gekomen. Dit geldt met name alle vormen van planbare zorg en ook zelfs voor andere vormen van acute zorg niet samen hangen met het coronavirus. Dan rest de vraag: was deze zorg noodzakelijk? Of leidt dit tot een uitgestelde zorg, of in het slechtste geval tot extra zorg door het missen van adequate zorg?
Van theorie naar praktijk
Tot op heden is binnen het zorgproces vooral de focus gelegd op diagnose en behandeling. De coronacrisis heeft dit juist nog versterkt. Want het zorgproces is veel breder, het bevat namelijk ook preventie en nazorg. De vraag van wat nu zorg eigenlijk is, wordt in het na corona tijdperk steeds belangrijker. Deze crisis vormt niet alleen een bedreiging, maar kan een boost geven voor nieuwe ontwikkelingen om te komen tot een optimale inrichting van de zorg. Een zorgsysteem en zorgfinanciering die bijdragen aan de juiste zorg op de juiste plek. Dit is niet alleen een theoretisch begrip, maar moet ook praktisch handen en voeten krijgen.
Voorbeeld: chronisch nierfalen
Ter illustratie nog het voorbeeld van de aandoening nierfalen. Veel nierziekten verlopen in het begin onopgemerkt, omdat klachten pas ontstaan als 60 tot 70 procent van de nierfunctie is uitgevallen. Vanaf het ontstaan van de nierziekte duurt het vaak maanden tot jaren voordat chronisch nierfalen ontstaat. Bij nog verdere uitval van de nier kan een levensbedreigende situatie ontstaan, wat dure en belastende behandelingen als nierdialyse of niertransplantatie noodzakelijk maakt om sterfte te voorkomen. Door vroege opsporing van chronisch nierfalen kan adequate behandeling leiden tot behoud van nierfunctie en het voorkomen of uitstellen van dialyse.
Een ‘data-driven’ zorgproces
Ons inziens is nu juist de tijd aangebroken voor een zorgfinanciering niet alleen op basis van regelgeving maar door toevoegen van het fundament van de zorginhoud. Dit is alleen mogelijk als de zorgaanbieder data-driven en transparant kan aantonen welk zorgaanbod er geleverd wordt voor welke zorgvraag. Want de zorgvraag is een complex geheel en is afhankelijk van vele factoren. Het aanwezig zijn van bepaalde combinaties van aandoeningen en de mate waarin de aandoening aanwezig is in samenspel met sociale aspecten zoals leeftijd, de woonsituatie en het kunnen beschikken over voldoende mantelzorg. Een beter begrip van het geleverde zorgaanbod leidt tot een efficiënter zorgproces.
Kostenplaatje
Welke acties moeten er nu worden uitgezet ten aanzien van zorgfinanciering op korte termijn? Ten eerste: duidelijkheid krijgen over de vergoeding van extra kosten met betrekking van geleverde acute zorg en vergoeding voor de uitval van niet acute zorg. Daarnaast dient er gelijk parallel nagedacht te worden over de impact op middellange termijn: de rest van het declaratiejaar 2020 en de gevolgen voor de contractonderhandelingen 2021 en 2022, die al weer eerder voor de deur staan dan je denkt.
Alternatieve financieringsvormen
Dit is maatwerk en is afhankelijk van de specifieke omstandigheden die er spelen. Aspecten die aandacht dienen te hebben zijn: hoe gaan wij om met afgebroken behandeltrajecten, uitgestelde behandeltrajecten en het ontstaan van wachtlijsten. Is het mogelijk om in de zorg vanuit het nieuwe denken te komen tot andere financieringsvormen waarin fysieke zorg gecombineerd worden met zorg op afstand?
Wij willen u met onze kennis over zorgfinanciering, data en bedrijfsprocessen binnen de zorg verder helpen om het voor beste financiële resultaat te behalen. Wij willen in een vrijblijvende gratis intake graag samen met u kijken waar voor u de kansen liggen en wat wij voor u kunnen betekenen.