De stijgende kosten van de gezondheidszorg zijn hét verkiezingsthema op 12 september. De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) roept op om te investeren in verpleegkundigen en verzorgenden voor duurzame, betaalbare en kwalitatief goede zorg. Laat verpleegkundigen meer taken overnemen van artsen.
We kennen voorbeelden van zorg die overgenomen is door verpleegkundigen, met hogere patiënttevredenheid en kwalitatief goede en veilige zorg. En die ook goedkoper is. De politiek heeft de wetgeving aangepast om dit mogelijk te maken. Belangrijk is nu dat ook belemmerende regelgeving wordt aangepakt, met name rondom de bekostiging van zorg. Nu voert de verpleegkundige vaak de behandeling/zorg uit terwijl op de polikliniek de medisch specialist nog langs moet komen om de DBC/DOT te openen. Dit kan anders.
Behouden van zorgmedewerkers
Investeren in opleidingen, ontplooiingsmogelijkheden creëren en het verminderen van de administratieve lasten- en regeldruk, zijn enkele voorbeelden waardoor verpleegkundigen en verzorgenden langer behouden blijven voor de zorg. Uit onderzoek blijkt dat als werkgevers investeren in medewerkers, zij langer bij hun organisatie blijven werken. Dit levert geld op want er zijn geen dure wervingscampagnes nodig. En medewerkers hoeven minder nieuwe collega’s in te werken. Dit bespaart niet alleen veel geld maar ook veel frustratie. Bijna alle verkiezingsprogramma’s geven aan dat administratieve lasten in de zorg verminderd moeten worden, maar de wijze waarop ontbreekt. Hierdoor kunnen het loze beloften zijn, die na de verkiezingen weer als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Kwalitatieve eisen bij Wet BIG
Om duurzame kwaliteit te kunnen garanderen moet de wet BIG bij de herregistratie niet alleen kwantitatieve eisen aan zorgverleners stellen, maar ook kwalitatieve eisen. Het moet transparant zijn welke scholingen en trainingen verpleegkundigen en verzorgenden hebben gevolgd om hun deskundigheid op peil te houden. Politici moeten deze kwalitatieve eisen bij de volgende evaluatie van de wet BIG meenemen. Dit geeft meer zekerheid aan patiënten dat zij daadwerkelijk deskundige zorgverleners aan hun bed treffen.
Middelen voor kwaliteitsinstituut
Voor deskundige zorg zijn richtlijnen en protocollen noodzakelijk. V&VN roept de politiek op om te investeren in de ontwikkeling van met name multidisciplinaire richtlijnen. Deze zijn een voorwaarde voor goede zorg, en zullen bij toepassing ook bruikbare uitkomsten opleveren voor het meten van de zorg. Het kwaliteitsinstituut i.o. krijgt een coördinerende rol bij de ontwikkeling deze prof. richtlijnen, alleen ontbreken nog de financiële middelen voor de daadwerkelijke ontwikkeling. V&VN vraagt daarbij aandacht voor sectoren die achterlopen zoals de langdurige zorg.
Jenneke van Veen, bestuurslid V&VN