Het blijft intrigerend dat iedereen het in de afgelopen weken over fraude in de zorg heeft, maar dat bijna niemand iets doet. Aanvankelijk ging het over een miljardenfraude. Later werden het miljoenen.
Je had toch inmiddels wel verwacht dat de eerste ziekenhuisdirecteuren voor het oog van tientallen draaiende camera’s geboeid afgevoerd zouden worden, om voor onbepaalde tijd achter de tralies te verdwijnen. Maar niets van dit alles.
Vastlopen
Er gebeurt weinig omdat er eigenlijk iets heel anders aan de hand is. Het financieringssysteem van de ziekenhuiszorg is nu definitief vastgelopen. Het is volkomen ondoorzichtig wat er aan zorg wordt geleverd. En het is evenzo ondoorzichtig wat de geleverde zorg heeft gekost. We zitten in de eindfase van een proces waarbij keer op keer het systeem is gewijzigd en steeds weer complexer is gemaakt. DSW geeft een frauderende privékliniek aan en opsporingsambtenaren doen niets. Ik snap het best. Die opsporingsambtenaren komen, ondanks een ongetwijfeld prima financiële opleiding, ook niet meer door het systeem heen.
Doolhof
Een aantal verzekeraars beaamt nu ook dat het financieringssysteem vast gelopen is. Van Boxtel spreekt zelfs van een doolhof. De politiek houdt het er liever nog even op dat fraude het grootste probleem is. Het zou gaan om bedragen tussen de 50 en de 130 miljoen euro per jaar. De door accountants geaccepteerde onzekerheidsmarge in de jaarrekening bedraagt ongeveer 0,5 procent. Laat dat nou voor alle ziekenhuizen opgeteld aardig richting de 130 miljoen euro gaan. Er is echter nog maar voor 6 miljoen aan frauduleuze declaraties opgespoord.
Onderzoek
Zoals gezegd; er gebeurt nog heel weinig. Het is begrijpelijk dat de politiek liever niet de verantwoordelijkheid neemt voor het vastgelopen financieringssysteem. Het was het liberale boegbeeld van vrije prijzen, zorgproducten en gereguleerde markten. In plaats van je idealen op te geven kun je beter over fraude praten of een rapport een beetje bijwerken. Maar dat Renske Leijten ook op deze fiets meelift, dat valt me wel wat tegen. Er moet geen onderzoek komen naar fraude er moet eerst een onderzoek komen naar het vastlopen van het financieringssysteem in de zorg. Al was het maar omdat de totale kosten die hieraan inmiddels verspild zijn wel richting de miljarden euro’s gaan.
Uitkomst enquête
De uitkomst van de enquête staat al vast; het moet anders. Weg met DOT. Als die emotionele grens eenmaal overschreden is dan gaan we een mooie tijd tegemoet met alleen maar winnaars. De artsen hoeven niet meer oeverloos te registreren. Wilden ze toch al nooit. De financiële afdelingen in ziekenhuizen kunnen met de helft minder mensen toe. Hetzelfde geldt voor de verzekeraars; dus nog meer winst. De premies kunnen echt om laag. De zorgkosten dalen vanwege het ontbreken van een productieprikkel. De NZa kan sluiten. De minister gaat de geschiedenis in als de vrouw die de stijging zorgkosten definitief heeft omgebogen. Accountantskantoren hoeven niet meer de hele maand mei te vergadering om de cijfers kloppend te krijgen. En tot slot; alle fraudeurs kunnen direct op heterdaad betrapt worden. Wat en mooi land.
Jaap van den Heuvel
Voorzitter RvB Reinier de Graaf Groep