“Er is een scherpe grens tussen de eerste en tweede lijn als je ‘medisch’ wordt. ‘Dan ben je niet meer van ons’, zei mijn verloskundige.” Dit is één van de veelzeggende ervaringen van een zwangere vrouw in onze eerste Focusgroep Ervaringen Samenwerking Geboortezorg.
Als er iets is dat de deelnemers nog niet ervaren, dan is het integrale geboortezorg. Zorg die hen het vertrouwen geeft dat de verloskundige, de klinisch verloskundige, de gynaecoloog, de kinderarts en de kraamzorg naadloos samenwerken in hun belang. De zwangere vrouw is namelijk niet van de verloskundige én ook niet van de gynaecoloog. Ze wil gewoon dat haar kind gezond en goed op de wereld komt en verwacht daarvoor de beste geboortezorg.
Gezamenlijk advies
Dat laatste is helaas niet altijd het geval in ons welvarende land. Uit Europees onderzoek blijkt dat Nederland het op vijf na hoogste babysterftecijfer heeft. Jaarlijks sterven 1700 baby’s van de in het totaal 170.000 kinderen die worden geboren. Als je dan beseft dat een aantal baby’s onnodig overlijdt, is het onbegrijpelijk dat partijen in de geboortezorgketen niet doorpakken en eindelijk serieus gaan samenwerken.
De zwangere vrouw zal zich ook dan nog steeds bij de verloskundige melden. Maar deze werkt in een multidisciplinaire groep samen met de klinisch verloskundige, de gynaecoloog, de kinderarts en de kraamzorg. De gynaecoloog kijkt bijvoorbeeld digitaal mee naar echo’s, bevindingen en uitslagen. Als sprake is van een risico, zal hij/zij de vrouw ook onderzoeken. En als een zware bevalling wordt voorzien, krijgt de vrouw het eensluidende en gemotiveerde advies om in een geboortecentrum bij het ziekenhuis te bevallen. Een huiselijke omgeving, maar wel met alle ziekenhuiszorg binnen handbereik.
Wachten kan niet meer
Natuurlijk heeft de vrouw wensen over de bevalling en misschien wil ze graag thuis bevallen. Het is goed dat zorgverleners die wens willen honoreren, maar informeer haar volledig over risico’s, zodat ze een doordacht besluit kan nemen. Geef haar ook via een persoonlijk gezondheidsdossier inzicht in haar situatie en informatie op maat, zodat ze thuis nog eens rustig over haar keuze kan nadenken, samen met haar partner. En breng haar vooral niet in verwarring met tegenstrijdige adviezen, zoals een andere deelnemer aan de focusgroep overkwam. “Ik kreeg diabetes. De verloskundige behandelde mij als patiënt, terwijl de gynaecoloog zei dat het geen probleem was. Verwarrend die tegenstrijdige signalen.”
Het klinkt zo vanzelfsprekend. De plannen voor integrale geboortezorg liggen drie jaar klaar en zijn uitgebreid besproken. Dus waar wachten we op?
Informeer zwangere vrouwen
Maak in ieder geval nu al duidelijk aan zwangere vrouwen hoe de geboortezorg in hun regio is geregeld. Wie werken samen, wat valt onder de geboortezorg, hoe gaat het bij de bevalling, hoe wordt de kraamzorg geregeld en wat zijn mogelijkheden voor prenatale diagnostiek? En informeer hen vooral ook over resultaten; hoe hoog is het percentage gezonde baby’s en wat zijn ervaringen van andere ouders? Met dergelijke onafhankelijke informatie kan de klant zelf kiezen voor de beste geboortezorg. Aan reclame en concurrentie hebben zwangere vrouwen niets. Sterker nog ze worden nog te vaak slachtoffer.
Wilna Wind
Directeur patiëntenvereniging NPCF