De terminale thuiszorg is in gevaar. Nieuwsuur berichtte zondag dat de Belastingdienst een einde wil maken aan de inzet van zzp’ers voor deze zorg.
Uit de toelichting blijkt dat de Belastingdienst in de Kwaliteitswet zorginstellingen meent te lezen dat thuiszorgorganisaties geen zelfstandigen mogen inzetten. Hieruit blijkt helaas een totaal gebrek aan begrip van wat de Kwaliteitswet behelst.
Kwaliteitsbeleid
Deze wet verplicht zorginstellingen een kwaliteitsbeleid te voeren dat gericht is op het bewaken, beheersen en verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Om die verantwoorde zorg te kunnen bieden, moet het werk goed georganiseerd worden met behulp van een kwaliteitssysteem. Dit is een methode die wordt gebruikt om de kwaliteit, ook die van de individuele zorgverleners, te bewaken, te beheersen en te verbeteren.
Drie eisen
De Kwaliteitswet stelt globale eisen en laat de invulling daarvan over aan de zorginstelling zelf. De drie belangrijkste eisen zijn:
1. Instellingen moeten verantwoorde zorg leveren. Dat wil zeggen, zorg van een goed niveau en in ieder geval doeltreffend, doelmatig, patiëntgericht en afgestemd op de reële behoefte van de patiënt. De overheid laat verdere uitwerking van het begrip ‘verantwoorde zorg’ over aan de zorginstellingen, de verzekeraars en de organisaties van patiënten / consumenten.
2. Deze verantwoorde zorg moet tot stand worden gebracht met bewust beleid.
3. Om verantwoorde zorg te kunnen leveren, moet een instelling beschikken over voldoende en capabele zorgverleners én het juiste materieel. Dat betekent onder meer dat de hulpverleners de juiste opleiding moeten hebben en zich regelmatig laten bijscholen. Ook worden BIG- en/of beroepsregistraties vereist.
Gebruikelijk
Op geen enkele wijze blijkt uit de Kwaliteitswet dat zorginstellingen niet met zelfstandigen zouden mogen werken. Integendeel: het werken met zelfstandigen is in de zorg juist heel gebruikelijk, kijk alleen al naar de ziekenhuizen. Vele artsen werken als vrijgevestigde in een maatschap en zijn niet in dienst van het ziekenhuis.
Een dienstverband is niet de enige manier om de kwaliteit van de zorgverleners te borgen. Zorginstellingen hebben tal van manieren om de kwaliteit van hun ‘onderaannemers’ te controleren en te garanderen. Hier worden de principes van ketenkwaliteit toegepast. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat thuiszorginstellingen op deze regel een uitzondering zijn.
Merkwaardig
In dit licht is de verklaring die de ministeries van Financiën, Volksgezondheid en Sociale Zaken uitbrachten uiterst merkwaardig. Zij verklaren ‘achter het huidige beleid te staan’, maar bereid te zijn om knelpunten op te lossen. Als met het huidige beleid ook de Kwaliteitswet wordt bedoeld, is er geen reden om zzp’ers in de zorg aan te pakken. In 2013 is er in opdracht van het Ministerie van VWS zelfs een keurmerk voor zzpers in de thuiszorg ontwikkeld.
Marion Frissen
Adviseur Kwaliteit & Management Zorg