Het was me het jaar wel in de geboortezorg. Een KPMG-advies aan VWS om binnen 2 jaar verplicht integrale financiering in te voeren (iedereen op tilt), hooglopende ruzie over de Zorgstandaard (gesust door het Zorginstituut Nederland), en ruziënde branche-organisaties (gelukkig, het vertrouwen groeit weer). Met als klap op de vuurpijl: de minister haalt de tijdklem eraf – voorlopig geen verplichte invoering van Integrale bekostiging.
De verloskunde-sector blijft in totale verwarring achter. Wat dan wel weer klopt met de boekjes: geen gezamenlijk einddoel = geen plan = chaos en verwarring. De vraag rijst: wat nu? Het antwoord: wat u wilt!
Mijn advies: steek geen tijd meer in uitleggen wat u nièt wilt. Zoals: géén gedwongen integrale financiering, geen gesteggel met ketenpartners in de regio over geld en competenties, of: geen landelijke blauwdruk waar je in moet passen. Wat overblijft: tijd om te doen wat u altijd al had willen doen.
Taskforce
Het is niet vaak voorgekomen dat er zoveel mogelijk is. U wilt nieuwe zorgpaden ontwikkelen en implementeren? Er zijn legio voorbeelden beschikbaar. U wilt met de partners in de regio de zorg écht anders organiseren? Er zijn sinds dit jaar maar liefst drie financieringsvormen mogelijk om financiële drempels weg te nemen. U wilt de opgebouwde samenwerking in de regio stevig verankeren? De door VWS ingestelde Taskforce deelt indrukwekkend veel kennis en tips: financieel, juridisch en fiscaal.
U wacht vol ongeduld op met moment dat eindelijk onderlinge digitale uitwisseling van cliënt-gegevens mogelijk is? Komend jaar gaat het lukken! Sluit u aan bij de pioniers. 2017: het jaar van de mogelijkheden.
Frans Annot,
Directeur Stichting STBN