Ga verandering niet uit de weg. Geef taakherschikking in de mondzorgsector een kans, in het belang van al onze cliënten, maar vooral de meest kwetsbare.
Sinds 7 juni 2016 staat de Nederlandse Mondzorg op zijn kop. Minister Schippers liet op die datum aan de Tweede Kamer weten dat zij voornemens is, middels een Algemene Maatregel van Bestuur, art. 36a Wet Big, de zelfstandige bevoegdheid van de mondhygiënist uit te breiden voor de drie voorbehouden handelingen uit het deskundigheidsgebied van de mondhygiënist. Begrijpelijk, die onrust, aangezien de AMvB bestaande rollen verandert en verandering roept weerstand op.
Angst en domeinstrijd
Maar wat is de bron van deze weerstand bij tandartsen? Een vraag die mij al langer intrigeert. In principe verandert er niets aan het werk van de mondhygiënist. Wel verandert het wettelijke kader waarbinnen de mondhygiënist de zijn of haar bekende werkzaamheden verricht.
De discussie lijkt vooral gebaseerd op emotie en het niet willen veranderen, op rolbehoud dus, en gaat voorbij aan de professionaliteit van de Hbo-opgeleide mondhygiënist.
De consument lijkt de dupe te worden van de strijd over dit domein waarbij de inhoud van de zorg wordt vergeten.
Emotie
Nu de minister partijen een laatste kans heeft gegeven er samen uit te komen, ga ik ervan uit dat feiten en emoties gescheiden worden en we eindelijk tot de kern van de weerstand kunnen komen. Na zestien jaar voorbereiding van dit dossier is de tijd rijp een hoognodige verandering door te voeren.
Het besluit – wel of geen taakherschikking – lijkt nu pas na de verkiezingen genomen te worden. Jammer dat het zover heeft moeten komen.
Onder druk worden zaken vloeibaar
Mocht blijken dat bepaalde emoties niet losgelaten kunnen worden en de beroepsverenigingen van tandartsen niet bereid zijn in beweging te komen, roep ik de Kamerleden op door de emotie heen te prikken en de beoogde taakherschikking een kans te geven. Wacht hier geen maanden meer mee, maar dwing het af. Onder druk worden zaken vloeibaar en komt beweging op gang.
Laat de politiek zich leiden door getrap en geroep?
Laten we elkaar versterken in het belang van goede zorg voor onze patiënten. Val elkaar niet af, maar ga de uitdaging van de verandering aan. Benadruk de voordelen en los knelpunten op. Deze blog is te kort om al de voordelen van taakherschikking te benoemen, maar lang genoeg om mijn teleurstelling te laten horen. In de berichtgeving vanuit de ANT en KNMT is alleen een negatief geluid te horen.
In aanloop naar het Grote Zorgdebat vraag ik Kamerleden oprecht: Het kan toch niet zo zijn dat door hard getrap en geroep vanuit de emotie een mooi plan geen kans van slagen krijgt? De tijd dringt!
Manon van Splunter – Schneider
Voorzitter NVM-mondhygiënisten
—
Op 20 februari 2017 vindt Het Grote Zorgdebat plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Het debat wordt georganiseerd door 25 branche- en belangenorganisaties uit de zorg. Skipr is mediapartner en doet voorafgaand, tijdens en na afloop verslag van alles wat er rond het debat plaatsvindt. U kunt zich hier inschrijven om het debat bij te wonen. Alle content die Skipr publiceert rond het debat vindt u hier >>>