Ze zijn populair; die zij-instromers. Volgens ActiZ en V&VN zijn er voor hen volop kansen en ook Hugo Borst en Carin Gaemers onderstrepen hun noodzaak. Hard gaat het echter niet. Het blijft gemakkelijker om iemand aan te nemen met de juiste certificaten, ervaring en opleiding. Een herintreder gaat nog nét.
Toch moeten zorgorganisaties echt creatiever worden, want aan enkel deze ‘usual suspects’ hebben we niet genoeg als er 70.000 extra mensen nodig zijn. Er moeten nu serieus stappen worden gaan zetten met die oplossing waar iedereen het zo over eens lijkt. Ja, een zij-instromer kost aanvankelijk meer tijd en geld, maar laat dat je niet tegenhouden. Je kunt van tevoren toetsen of een buitenstaander deze investering waard is: heeft hij of zij de persoonlijkheid om te floreren in de zorg?
Vind ze
Potentiële zij-instromers zijn overal te vinden, als jouw organisatie open staat voor mensen zonder ‘het juiste papiertje’. Volgens het CBS was er in 2016 een groep van 1,5 miljoen mensen die werk willen of meer willen werken. Naast dit onbenutte arbeidspotentieel kunnen zorgorganisaties ook mensen met werk aantrekken. Zij zijn namelijk massaal om zich heen aan het kijken. Meer dan de helft van de mensen staat de komende twee jaar open voor een nieuwe baan. Eén derde van de jongeren, een gigantische groep op de arbeidsmarkt, staat open voor een compleet andere functie, bij een ander bedrijf of een andere sector.
Dit past bij een trend; de loopbaan voor het leven bestaat niet meer. Veel mensen zoeken verandering of moeten die verandering zoeken vanwege de snelle ontwikkelingen in de samenleving. Denk aan die zeer klantgerichte bankmedewerker die is vervangen door een app. Of de V&D-kassamedewerker die de namen van alle vaste klanten onthield. Of wat denk je van een administratief medewerker die doodongelukkig wordt van een kantoorbaan? Er bevinden zich ongetwijfeld mensen met een zorghart onder deze zoekende werklozen en twijfelende werkenden.
Overtuig ze
Hoe trek je ze over de streep? Dat vergt meer dan roepen hoe leuk de zorg is. Dat is niet de (enige) twijfel van zij-instromers. Hun twijfels zijn: kan ik daar wel werken zonder diploma, ben ik geschikt, is dit wel wat voor mij?
Je plant een zaadje als je communiceert dat je verder kijkt dan diploma én wat voor type mensen je dan zoekt. De beste manier om iemand te overtuigen is door diegene te laten inzien dat hij of zij de persoonlijkheid heeft om echt gelukkig te worden in de zorg.
Toets ze
Niet iedereen kan in de zorg werken. Integendeel. Neem de zorgkundige. Die moet problemen detecteren, informatie verwerken uit verschillende bronnen, goed met technologie omgaan, communiceren op diverse niveaus en grote verantwoordelijkheid nemen. Zelfs het door Hugo Borst aangehaalde ‘kopje koffie doen’ staat symbool voor bijna zeldzame competenties: oprechte aandacht geven, bouwen van vertrouwen, naar iemand luisteren en je kunnen inleven. Dit gaat niet iedereen van nature goed af. Dit zijn specifieke competenties.
Dat is echter een kans. Aangezien deze competenties zo specifiek in kaart zijn gebracht kunnen we ze gemakkelijk uittesten. Psychologische onderzoeken naar persoonlijkheid en competenties zijn betrouwbaar. Je kunt dus al met redelijke zekerheid zeggen of iemand geschikt voor de zorg is, voordat je tijd en energie steek in het opleiden van een zij-instromer!
Kortom, ga aan de slag met zij-instromers om personeelstekorten op te lossen. Bereik werkzoekenden buiten de sector, toets of iemand aanleg heeft om de waarden en competenties te ontwikkelen die nodig zijn in de zorg, deel het inzicht met de zij-instromers, investeer in diegenen die jouw tijd en geld waard zijn.
Directeur Freddify