Gezien het selecte gezelschap deelnemers is het mogelijk om dit congres fysiek doorgang te geven. Wilt u erbij zijn? Inschrijven is nog mogelijk.
Leiderschap over de grenzen heen
Netwerkvorming is cruciaal om goede, passende en doelmatige zorg te leveren. Netwerkzorg neemt dan ook een hoge vlucht in de Nederlands zorg. Maar volgens critici wordt er binnen netwerken vaak onvoldoende nagedacht over doel, vorm en opzet. In 70% van de gevallen mislukt de samenwerking dan ook. Hoe zorgt u er als leider voor dat uw netwerk tot de 30% behoort die wel slaagt?
Leiderschap in netwerken
Leidinggeven aan netwerken vraagt om andere competenties van u als leidinggevende. De uitdaging is om samen met partners de meerwaarde van de samenwerking te ontwikkelen. Cruciaal is om voortdurend de balans te bewaken tussen organisatieleiderschap en netwerkleiderschap en tussen deel en geheel.
Op 22 juni nemen wij u mee in de voorwaarden die samenwerken in netwerken stelt aan uw leiderschap. U ontdekt in één dag:
- De do’s en dont’s van netwerkleiderschap
- Welke leiderschapsstijl benodigd is in netwerken
- Hoe u toezicht houdt op netwerken en netwerkleiderschap
- Wat de ingrediënten van duurzame en vitale zorgnetwerken zijn
- Wat de psychologie en sociale dynamiek van samenwerking zijn
Kom ook en word een netwerkleider!
Informatie
Datum
22 juni 2021
Locatie
Jaarbeurs, Utrecht
Tarief
- Regulier tarief
- € 449,-
Sprekers
Robin Bremekamp
Frank Beemer
André Wierdsma
Bertine Lahuis
Guy Schulpen
Sandra Schruijer
Joost Hoebink
Voor wie?
Dit congres is geschikt voor professionals in de zorg met een functie als:
- Directeur of afdelingshoofd
- Manager of teamleider
- Raad van bestuur of toezicht
- Business analist
- Medisch specialist, huisarts
- Adviseur of projectleider
Kom ook!
Tijdens dit congres krijgt u antwoord op de vragen:
- Hoe ontwikkelt u als netwerkleider (samen met partners) de meerwaarde van de samenwerking?
- Wat zijn de 5 condities voor een kansrijke samenwerking? Hoe creëert u deze condities?
- Hoe werkt u optimaal samen over de schotten heen? En wat is daarin uw rol als leider?
- Hoe doorbreekt u (onbewuste) patronen om de groepsdynamiek en samenwerking in een netwerk te verbeteren?
Populair thema
Dit is een populair thema. Wacht daarom niet te lang met inschrijven.
Accreditatie
Het programma staat gelijk aan 4 uur studiebelasting. Er is geen voorbereiding noodzakelijk. Het congres Netwerkleiderschap is geaccrediteerd voor 6 punten door ABAN (algemene scholing cluster 1, 2 en 3).
Sponsor
Wat is het verschil tussen leiderschap en netwerkleiderschap?
Guy Schulpen, medisch directeur zorggroep ZIO en mede-initiator van Blauwe Zorg vertelt in deze video waarom de traditionele manier van leidinggeven niet werkt in een netwerk.
Programma
Leiderschap in netwerken vraagt wat anders dan leidinggeven aan één organisatie. De uitdaging is om samen met partners de meerwaarde van de samenwerking te ontwikkelen. Cruciaal is om voortdurend de balans tussen deel en geheel te bewaken en te waken voor de verticale denkfiguur.
- de ontwikkeling van het denken over leiderschap en organiseren
- het mensbeeld van het marktdenken en de paradoxen in het huidige organiseren
- de verticale denkfiguur met ‘de macht van de onmacht’ en de ‘onmacht van de macht’
- de kwetsbaarheid van leiders én professionals in de dienstverlening
- leiderschap én de broosheid van samenwerking tussen partijen
Samenwerking is binnen netwerkzorg essentieel, maar ook complex. Robin Bremekamp is op zoek gegaan naar de ingrediënten van duurzame en vitale zorgnetwerken. Op basis van zijn ervaringen in verschillende allianties en netwerken heeft hij vijf condities geïdentificeerd die onmisbaar zijn voor een goed functionerende alliantie of netwerk. Robin Bremekamp deelt zijn visie op het creëren van netwerkwaarde en het samenwerken in netwerken. Netwerkleiderschap betekent condities creëren voor kansrijke samenwerking.
Samenwerken in netwerken moet een tweede natuur worden voor organisaties en hun leiders in de zorg. In de termen van Frank Beemer moeten de bestuurders in de zorg, naast Organisatieleider, ook Netwerkleider kunnen zijn. Dat heeft uiteraard ook betekenis voor de (interne) toezichthouders: hoe kun je toezicht houden op netwerken en netwerkleiderschap? Frank Beemer bespreekt, vanuit zijn ervaring als netwerkleider, toezichthouder en sparring partner, de vragen die de Raad van Toezicht zich moet stellen, en de rollen die de Raad daarbij kan innemen.
Een netwerkorganisatie kan pas succesvol zijn als zorgorganisaties en individuen over hun eigen schaduw heen springen en eigenbelangen parkeren. Samen waarde toevoegen aan het maatschappelijke belang is de motor van netwerkorganisaties. Blauwe zorg, de netwerkorganisatie in Limburg, laat indrukwekkende resultaten zien. Het samen opgerichte anderhalvelijnscentrum leidt tot 85 procent minder doorverwijzingen naar ziekenhuizen. Maar hoe zorgt u voor leiderschap in een netwerkorganisatie, zodat er goed over de schotten van de zorg wordt samengewerkt? Guy Schulpen geeft antwoord op deze vraag vanuit zijn eigen ervaringen. U krijgt inzicht in de do’s en don’ts van netwerkleiderschap.
Werken in een netwerk: participeren nieuwe stijl. Waarom en waarvoor? In de presentatie zal aandacht zijn voor de doorgemaakte ontwikkeling van het Radboudumc als initiator van het Academisch Medisch Netwerk, het waarom, de stand van zaken, en bespiegelingen op hoe nu verder.
In ieder netwerk blijft de samenwerking op een bepaald moment wel eens steken. Onbewuste en moeilijk te doorbreken patronen kunnen in de weg staan. Inzicht in de groepsdynamiek van samenwerking kan helpen belemmerende factoren te herkennen en te doorbreken. Sandra Schruijer geeft u inzicht in de emotionele onderstroom van samenwerking.
Bent u klaar voor
Netwerkleiderschap?
Schrijf u snel en eenvoudig in.
Tarieven
Vroegboektarief: 349,-- Regulier tarief: 449,–
Zet de volgende stap naar netwerkleiderschap. Meld u aan.
Vragen?
Bel 030 – 638 36 38 of mail ons via aanmelder@bsl.nl
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met dorien.dejong@bsl.nl