Omdat deze masterclass in kleine setting wordt georganiseerd, gaat deze fysiek door. Inschrijven is nog mogelijk.
Over deze masterclass
Netwerkzorg is de zorg van de toekomst. Er lopen veel goede netwerkzorg-initiatieven, maar in de praktijk blijkt de samenwerking het lastigste. Het opgeven van autonomie, diversiteit van partijen en tegengestelde belangen: deze factoren maken het zo uitdagend. Hoe zorgt u ervoor dat uw netwerk wel slaagt? Daarbij is uw rol als leider essentieel.
Er zijn 5 succesfactoren voor een optimale samenwerking binnen zorgnetwerken. De masterclass Samenwerken in zorgnetwerken geeft u inzicht in deze pijlers:
1. een gedeelde ambitie
2. respect voor elkaars belangen
3. aandacht voor een goede relatie
4. samen de juiste organisatievorm kiezen
5. het proces goed organiseren en managen
Compacte en praktijkgerichte masterclass
De 5 pijlers worden behandeld in verschillende modules. Elke module bestaat uit:
- een introductie op de theorie
- een praktijkvoorbeeld waarin deze theorie wordt uitgelicht
- diverse werkvormen waarin u werkt aan uw eigen praktijkcase
Om u voldoende interactie en aandacht te bieden, zijn er maximaal 30 plekken beschikbaar. Wacht dus niet te lang met inschrijven. Daarnaast krijgt u alle ruimte om te reflecteren op uw eigen casuïstiek. Zo zorgt Skipr voor de beste kwaliteit.
Bent u klaar voor de volgende stap in netwerkvorming?
Informatie
Tweedaagse masterclass, incl. overnachting
Datum
7 juni 2021 – 8 juni 2021
Locatie
Congrescentrum De Werelt, Lunteren
Tarief
- Regulier tarief
- € 1499
Sprekers
Wilfrid Opheij
Janneke Steijns
Guy Schulpen
Wilco Peul
Jolanda Buwalda
Patrick Kenis
Deelnemers over de
masterclass Samenwerken in zorgnetwerken
Voor wie?
Deze masterclass is ontwikkeld voor professionals in de zorg. Denk aan functies als:
- directeur, manager, afdelingshoofd
- lid raad van bestuur / toezicht
- business analist
- medisch specialist
- adviseur, projectleider
Na deze masterclass
- Weet u hoe u samenwerking in netwerken kunt organiseren
- Heeft u inzicht in groepsprocessen en uw eigen rol
- Heeft u leiderschap ontwikkeld op samenwerken
- Heeft u nieuwe inzichten op uw eigen casuïstiek
- Kent u de randvoorwaarden van succesvol samenwerken in netwerken
12 punten
Deze masterclass is geaccrediteerd voor 12 punten door Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN).
De beste kwaliteit
Wij organiseren deze masterclass in kleine setting (max. 30 personen). Zo bieden wij u genoeg interactie en aandacht. En zorgen wij voor de beste kwaliteit!
Onze partner
Skipr organiseert deze masterclass in samenwerking met Common Eye.
Programma
Beoordeeld met een 7,8
Samenwerking is binnen netwerkzorg essentieel, maar ook complex. Wilfrid Opheij is op zoek gegaan naar de ingrediënten van duurzame en vitale zorgnetwerken. Op basis van zijn ervaringen in verschillende allianties en netwerken heeft hij vijf condities geïdentificeerd die onmisbaar zijn voor een goed functionerende alliantie of netwerk. Wilfrid Opheij deelt zijn visie op het creëren van netwerkwaarde en het samenwerken in netwerken. Netwerkleiderschap betekent condities creëren voor kansrijke samenwerking. Daarnaast gaat Wilfrid in op de verschillende archetypen van samenwerken in de zorg.
Beoordeeld met een 9,1
Partijen gaan pas samenwerken wanneer zij geloven dat de samenwerking betekenisvol is en ook echt meerwaarde oplevert voor de eigen organisatie. In de gedeelde ambitie van het samenwerkingsverband moeten alle partijen zich herkennen. Daarnaast heeft iedereen belangen; individuele belangen, organisatie belangen en collectieve belangen. Het is de kunst om met respect voor elkaars belangen te komen tot oplossingen die in ieders belang zijn.
Beoordeeld met een 7,8
Een netwerkorganisatie kan pas succesvol zijn als zorgorganisaties en individuen over hun eigen schaduw heen springen en eigen belangen parkeren. Samen waarde toevoegen aan het maatschappelijke belang is de motor van netwerkorganisaties. In Noord-Holland is een heel krachtig netwerk georganiseerd rondom de zorg voor kwetsbare ouderen. Dankzij de samenwerking tussen ziekenhuizen, huisartsen en VVT voor kwetsbare ouderen in deze regio, is de zorg voor ouderen fors verbeterd en passend ingericht. Jolanda Buwalda, voorzitter Raad van Bestuur bij Omring, vertelt hoe ze over de shotten heen tot een gezamenlijke ambitie zijn gekomen bij de netwerksamenwerking. Ook geeft ze inzicht in de dynamiek van de verschillende belangen en hoe ze in de praktijk gezamenlijke waarde hebben gecreëerd voor alle betrokken partijen in het belang van kwetsbare ouderen.
Samenwerken is een samenspel van mensen die al dan niet iets willen. Persoonlijke verhoudingen en relaties spelen altijd een rol en zijn net zo belangrijk als inhoudelijke argumenten. Het is mensenwerk en daarbij is altijd sprake van sociaalpsychologische processen en groepsdynamiek. Samenwerking overstijgt het individuele, maar tegelijkertijd neemt iedereen in een samenwerking zichzelf mee.
Beoordeeld met een 8,3
Wilco Peul is naast zijn werk als neurochirurg actief in diverse netwerken. Hij weet als geen ander hoe het is om te schakelen tussen de diverse rollen en belangen. Hij vertelt over de achterkant van samenwerking. Wat gebeurt er in ‘de kleedkamer’? Hoe ga je om met conflicten en split loyalties? Welke rol speelt vertrouwen in netwerksamenwerking?
Ieder samenwerkingsverband moet je goed en professioneel organiseren. Daarvoor zijn voorbeelden, archetypen, overwegingen en oplossingen beschikbaar. Een passende organisatievorm sluit één-op-één aan op de gedeelde ambitie. Een andere belangrijke vraag waar je altijd mee te maken hebt in samenwerkingsverbanden is: Hoe pak je het aan? Een betekenis gevend proces is essentieel.
Beoordeeld met een 8,4
Patrick Kenis neemt u – op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten – mee in de belangrijke bouwstenen van organisatienetwerken. Waarom de keuze voor de moeilijkst denkbare organisatievorm? Hoe richt u een netwerk op? Welke organisatievorm kiest u? Welke vormen van netwerkgovernance zijn er? En hoe ziet het management van het netwerkontwerp er uit? De gekozen vorm is van invloed op de manier van samenwerking.
Beoordeeld met een 7,9
Blauwe zorg, de netwerkorganisatie in Limburg, laat indrukwekkende resultaten zien. Het samen opgerichte anderhalvelijnscentrum leidt tot 85 procent minder doorverwijzingen naar ziekenhuizen. Maar hoe pak je het proces op de juiste manier aan, zodat er goed over de schotten van de zorg wordt samengewerkt? Hoe kunnen we de goede dingen op het goede moment doen? Hoe komen we op een goede manier in gesprek en tot overeenstemming? Welke rol heeft een ieder daarbij en wie heeft de procesregie? Guy Schulpen geeft antwoord op deze vragen vanuit zijn eigen ervaringen.
Vanuit de inzichten van de vorige blokken krijgt u praktische handvatten aangereikt om in uw eigen (netwerk)organisatie en samenwerkingsverbanden daadwerkelijk aan de slag te gaan. U maakt een analyse van uw eigen samenwerkingsverband. Wat is er aan de hand? En welke interventies zijn nodig om uw samenwerkingsverbanden een slag verder te brengen uit te bouwen tot een succesvol netwerk? Samen met de andere deelnemers maakt u de vertaling naar uw eigen praktijk.
Bent u klaar voor
samenwerken in zorgnetwerken?
Schrijf u snel en eenvoudig in.
Locatie
Congrescentrum De Werelt
Westhofflaan 2
6741 KH Lunteren
Klik hier voor een routebeschrijving.
Eenmalige investering
Eerste 10 deelnemers: 1299,-- Regulier tarief: 1499,-
*Inclusief overnachting en maaltijden.
Heeft u vragen?
Bel 030 – 638 36 38 of mail ons via aanmelder@bsl.nl
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met dorien.dejong@bsl.nl