“We hebben de ambitie om het nationale kennisinstituut te worden op het gebied van preventie en gezondheidsbevordering.” En dat gaat het Maastricht UMC+ ook lukken, zegt bestuursvoorzitter Helen Mertens. Het gaat dan niet alleen om preventie op het gebied van gezondheidszorg. “Echte impact maak je met preventie in die stadia daarvoor”, aldus bestuurder en hoogleraar gezondheidsbevordering Stef Kremers.
Wat zijn de belangrijkste obstakels?
CZ en VGZ zijn de belangrijkste zorgverzekeraars in Zuid-Limburg. Hoe staan die erin?
Waarom is het de taak van een ziekenhuis om te zorgen voor een goed ontbijt en meer fietspaden?
De basis van een goede gezondheid ligt in de opvoeding. Hoe betrekken jullie ouders bij de veertien preventietrajecten?
Hoe pak je dat fundamentele probleem aan? Het Maastricht UMC+ gaat er niet voor zorgen dat de inkomens met honderden euro’s omhoog gaan, waardoor mensen hun energierekening kunnen betalen en verhuizen naar een betere wijk.
Jullie hebben jezelf twee jaar de tijd gegeven om die veertien projecten een headstart te geven, zodat ze vanaf het najaar van 2024 vanzelf lopen. Hoe staat het ermee?
Wat gebeurt er met het Maastricht UMC+ als preventie een groot succes wordt? Als uw umc over tien jaar de helft minder patiënten heeft?
Helen Mertens
is sinds 2020 bestsuursvoorzitter van het Maastricht UMC+, waar ze in 2017 bestuurder werd. Ze is opgeleid tot gynaecoloog en haar loopbaan wordt gekenmerkt door een combinatie van directe patiëntenzorg, bestuur en management van zorgorganisaties en het opleiden van medisch personeel. In haar functie als bestuursvoorzitter van het MUMC+ is Mertens onder andere voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen Limburg en lid van het NFU-bestuur.
Stef Kremers
is sinds 2019 hoogleraar Gezondheidsbevordering en sinds 2021 lid van het bestuur van MUMC+ en vice-decaan van de Faculteit Health, Medicine and Life sciences van de Universiteit Maastricht.
Kremers studeerde Gezondheidswetenschappen en legde zich vanaf 2002 toe op preventie van obesitas, met name ten aanzien van de rol van omgevingsfactoren bij voeding en bewegen. Van 2013 tot 2018 was hij hoogleraar Preventie van Obesitas aan de Universiteit Maastricht.
Ongezonde regio Zuid-Limburg
Zuid-Limburg is waarschijnlijk de minst gezonde regio van ons land. Uit het recente regiobeeld bleek een fors aantal uitdagingen, zowel op fysiek als mentaal gebied. Naar verhouding hebben veel Limburgers een chronische aandoening en last van stress, angststoornis, depressie en eenzaamheid. Het relatief lage opleidingsniveau in deze regio zorgt voor lagere gezondheidsvaardigheden en lagere inkomens. Bovendien zijn de gezondheidsverschillen tussen wijken, dorpen en steden groot, blijkt uit het regiobeeld. Daardoor hebben Limburgers een hoog zorggebruik, zowel in het zorgdomein als in de jeugdhulp en Wmo. Dat veroorzaakt een “groter wordende kloof” tussen zorgvraag en zorgaanbod, aldus het regiobeeld. Door de vergrijzing is het aantal mantelzorgers relatief beperkt.
Een domeinoverstijgende aanpak is noodzakelijk. Dat gebeurt, maar nog te veel op thema of te lokaal. Het aanbod van zorg en ondersteuning wordt als “onvoldoende samenhangend” ervaren.