magazine
magazine

Reader Interactions

Reacties 7

Comments

  1. wulf@mede-menszijn.nl

    Om de zorg te verbeteren zie ik het ene na het andere symphosium. Om erbij te knnen zijn vaak elitaire toegangstarieven van honderden euro`s voor uiteraard de zorgprofessionals in hun ivoren torens, boven de cliënten. Met een heerlijk hapje en drankje na afloop. Organiserende clubs worden altijd boos als ik hen hierop wijs.

    • Olaf Wijman

      Helemaal mee eens!

  2. hmcmanagement

    Burgerparticipatie als onmisbaar deel van de oplossing van alle problemen die de burger aangaan Dat is vanzelfsprekend zou je zeggen want de burgers vormen de bovenkant en de onderkant van de zandloper van geven en ontvangen. Echter, wat toont de praktijk. Recent hebben veel burgers gestemd op de PVV, een partij met een uiterst autoritaire structuur die dezelfde op die partij stemmende burgers geen stem geeft in het denken en handelen van de enige bestuurder van die partij. En zo zijn er talloze voorbeelden van het gebrek aan bekwaamheid van veel burgers betreffende het analyseren van problemen en het bedenken en vervolgens (doen) oplossen van de onderkende problemen. Burgerparticipatie ja, maar dan wel rekening houdend met de vereisten van verantwoorde participatie. En om nog wat te noemen aangaande de bestrijding van bovenmatige kostenstijging van de gezondheidszorg. Ons voedingspatroon wordt stevig beïnvloed door het aanbod van supermarkten en achterliggend de voedingsmiddelenindustrie. Zolang die partijen niet aan tafel zitten en mede verantwoordelijk worden gemaakt bij zoiets als IZA en GALA valt er nog het een en ander te doen voor we overgaan tot meer burgerparticipatie dan nu via het getrapte systeem.
    Hans Hof, HealthcareManagementConsultancy/Profs4Zorg

  3. thissen

    Eens met de opmerking dat wij in NL het medisch model (lees: medische zorg en dito belangen van de sector o.a. ten gevolge van ongezonde leefstijl, eenzaamheid…etc.) moeten afbouwen en een sociaalmodel opbouwen. Wij kunnen veel leren van regio’s/steden die het zo genaamde “blue zone model” hebben gefaciliteerd. (zie Netflixserie “Live to 100, secrets of the blue zones’). Het is niet het verzekeringssysteem (stelsel) wat veranderd moet worden maar de visie en de daarvoor noodzakelijke omgevingsfaciliteiten voor een gezonder en meer op sociale interactie gericht leven. Dat vereist wel een plan/visie. In NL vanuit de centrale en lokale overheid want het zal zowel politiek besloten en gefinancierd moeten worden. Collectieve intelligentie klinkt leuk maar de praktijk zal uitwijzen dat een meer gezonde samenleving alleen er zal komen wanneer de overheid dit actief stimuleert en faciliteert. Onder druk van commercie (reclames) wordt de burger nu helaas te veel verleid tot ongezond voedsel en te weinig bewegen. Suikertaks wordt niet ingevoerd (financieel belang). Kortom: kijk naar bestaande blue zones.
    Vereist wel politiek en bestuurlijke moed en fundamentele discussie. Maar beter dan voorstellen om de burger er bij te betrekken, one size fits all loslaten en versterken huisarts (zijn al overbelast en onder betaald). Kortom: vooruitgang vereist een nieuwe visie/model op de samenleving waarbij allereerst de politiek moet besluiten over een nieuw plan en daarna de nodige uitvoering. Zie Netflixserie met goede voorbeelden. het wiel is al uitgevonden. Dus niet opnieuw proberen uit te vinden maar wel aanpassen aan situatie in NL.

    • E.Kriek

      “Kortom: vooruitgang vereist een nieuwe visie/model op de samenleving waarbij allereerst de politiek moet besluiten over een nieuw plan en daarna de nodige uitvoering” .
      Mee eens.
      De vraag blijft: zolang verzekeraars in the lead zijn..
      Die ook nog een onderling concurreren…
      Hoe verhoudt zich dat tot uw oproep aan de politiek?
      Menzis, appeltjes vertegenwoordigend, versus Achmea, de club van de wortels?

  4. E.Kriek

    Zoals gewoonlijk krabt mevrouw Bouwmeester weer eens waar het niet jeukt.
    Jammer.

    • thissen

      Uiteindelijk beslist de Overheid/politiek hoe de samenleving vorm wordt gegeven. Dat geldt ook voor de zorg. Maar dan moet de overheid (minister/Tweede Kamer) wel met een duidelijk plan en sturing komen. Dit ontbreekt de laatste jaren volledig! ja zeker, de verzekeraars hebben in ons systeem de regie, maar dat wil niet zeggen dat de Overheid niet ‘het kader’ kan bepalen waarbinnen verzekeraars kunnen/moeten werken. De laatste aflevering van eerder genoemde Netflixserie laat zien dat dit mogelijk is. Ook verzekeraars zullen bereid zijn om mee te helpen wanneer de Overheid ze voldoende ‘mee neemt’ in het denkproces over een nieuw gezonder model voor de samenleving. Net als bij klimaataanpak ontkomen wij denk ik in de zorg niet aan noodzakelijke fundamentele veranderingen.