Zorg verlenen op Goeree-Overflakkee kent zo zijn uitdagingen. Maar de voorzitter van de raad van bestuur van CuraMare, Koos Moerland, denkt dat ‘de overkant’ wel wat kan leren van de ervaringen op het eiland. “Onze mentaliteit is: we doen het met elkaar.”
Opvallend aan CuraMare is natuurlijk dat jullie verschillende zorgvoorzieningen bieden: een ziekenhuis in Dirksland, maar ook thuiszorg en ouderenzorg in de wijde omgeving. Welke meerwaarde heeft dat?
Is de nauwe samenwerking van CuraMare met andere zorginstellingen een keuze of noodzaak?
Heeft dat ook te maken met het eilandgevoel?
Belanden er door die gemeenschapszin minder mensen in het zorgsysteem?
Kunt u in dat opzicht genoeg goede vakmensen vinden en vasthouden?
Waarom zou een medisch specialist komen werken in een ziekenhuis in Dirksland en niet kiezen voor bijvoorbeeld een groot academisch ziekenhuis?
Kunt u als bestuurder van verschillende instellingen nog het overzicht bewaren met al die verschillende bureaucratieën?
In hoeverre heeft de werkdruk in de zorg te maken met die bureaucratische last?
Wat moet er gebeuren om dat te veranderen?
Hoe ziet de financiering eruit in een systeem met vertrouwen als basis?
Veel deskundigen denken dat het huidige zorgstelsel onhoudbaar is. Stormen we met zijn allen op een ravijn af?
Wat is daarvoor de uitweg?
Over CuraMare
De basis voor een ziekenhuis op Goeree-Overflakkee werd gelegd door een legaat van de in Dirksland geboren Paulina Maria van Weel. Daarbij was 150.000 gulden bedoeld voor de aankoop van bouwgrond voor een ziekenhuis, dat uiteindelijk in 1934 officieel zijn deuren opende. Uit verschillende fusies en samenwerkingsverbanden tussen zorgverleners ontstond uiteindelijk in 2009 CuraMare. Behalve de ziekenhuiszorg in het Van Weel-Bethesda in Dirksland biedt CuraMare ook ouderenzorg en thuiszorg in het werkgebied Goeree-Overflakkee en Westelijk Voorne-Putten. Het ziekenhuis werkt intensief samen met het Maasstad Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en Spijkenisse Medisch Centrum, in het zogenaamde ‘vierkant’. CuraMare heeft een jaaromzet van ruim 200 miljoen euro en meer dan 3100 medewerkers.
Biografie
Koos Moerland (1962) studeerde Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit. Na diverse functies als consultant en treasurer, begon hij in 1998 als controller bij het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, verpleeghuis de Samaritaan en verzorgingshuis De Goede Ree (later alle drie onderdeel van CuraMare). Hij groeide door naar de positie van directeur Algemene Zaken bij het Van Weel-Bethesda en in 2008 werd hij benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van CuraMare. Daarnaast zit Moerland onder meer in het dagelijks bestuur van Paulina.nu en in de raad van bestuur van Spijkenisse Medisch Centrum, waar het Van Weel Bethesda Ziekenhuis voor de helft eigenaar van is.
hans@amehr.nl
Dag Koos, In het licht van de omloopsnelheid van zorgbestuurders is jouw verhaal een mooi voorbeeld van de voordelen van continuiteit. Chapeau!
Groet, Hans van Dijk (Rijndam tot 2010)
Binso Wymenga
Goed verhaal, Koos. Well spoken.
Aagda
NZa zoekt goede voorbeelden, dit is er een
Mauk van Heemstra / Society 4.0
Een pracht-voorbeeld voor iedereen in onze transformerende maatschappij!
Want inhoudelijk beantwoordt deze aanpak precies waar wij als maatschappij (ook buiten de zorg) naar toe gaan, zoals scherp beschreven door prof. Bob de Wit in zijn boek Society 4.0 (en uitgewerkt in de afgelopen woensdag gelanceerde regiogids 4.0).
In dit artikel niet benoemd, maar daarop wel een antwoord: internationaal is de wereld in transformatie naar regionalisering en gemeenschapszin. Het eerste om technische redenen. Het tweede om te voorzien in universeel menselijke behoeften waaraan onze huidige systemen aan voorbij zijn gegaan.
Tevens is dit een holistisch antwoord op onze doorgeslagen compartimentering binnen en buiten de zorg en als antwoord op het stoppen met bureacratisering als ongezond antwoord op wantrouwen.
Vandaar ook de kernwaarde ‘vertrouwen’ boven deze benadering.
Dank Skipr voor dit artikel!
Wij gaan als Society 4.0 Koos benaderen om te onderzoeken hoe wij zijn voorbeeld wereldwijd kunnen uitdragen als eigentijds antwoord op maatschappelijke vragen, ook buiten de zorg!
Geintesseerd? Kijk op https://society4th.org