Sinds de start van het Landelijk Schakelpunt (LSP) in 2013 hebben 10 miljoen individuele Nederlanders aan één of meer zorgverleners toestemming gegeven hun medische gegevens beschikbaar te stellen voor uitwisseling met andere zorgverleners. Die uitwisseling verloopt via het LSP.
Zorgverleners mogen de gegevens van patiënten alleen beschikbaar stellen aan collega’s met de uitdrukkelijke toestemming van de patiënt. Andere zorgverleners mogen die gegevens alleen opvragen wanneer dat van belang is voor de behandeling. Er gelden strikte wettelijke eisen aan de uitwisseling. Uitwisseling via het LSP voldoet, volgens het LSP, aan alle wetten en regels die momenteel gelden.
Van alle Nederlanders die toestemming hebben gegeven voor de uitwisseling van hun gegevens, zijn ruim 16 miljoen medische gegevens beschikbaar. Grofweg tweederde daarvan zijn medicatiegegevens en een derde samenvattingen van de huisartsgegevens. De beschikbare informatie is beperkt tot wat de beroepsgroepen zelf hebben vastgesteld als absoluut noodzakelijk bij reguliere behandeling, bij waarneming en in spoedeisende situaties. Daarnaast is van die patiënten bekend of zij een allergie hebben of een andere indicatie die van belang is bij de behandeling.