Ongeveer de helft van de mensen gaat onterecht op eigen initiatief naar de spoedeisende hulp (SEH). Dat komt neer op 174.000 onnodige bezoeken per jaar, concludeert Nicole Kraaijvanger van het Radboudumc in een promotieonderzoek.
Door de onterechte bezoeken raken veel SEH’s overbelast en worden er onnodig hoge kosten gemaakt. Volgens Kraaijvanger, zelf SEH-arts, laten de ‘zelfverwijzers’ de huisarts vaak links liggen uit praktische overwegingen. Bijvoorbeeld omdat de spoedeisende hulpafdeling dichtbij is en daar geen afspraak gemaakt hoeft te worden. Daarnaast gaan ze rechtstreeks naar de SEH omdat zij zich oprecht zorgen maken over hun gezondheid.
Het invoeren van een eigen bijdrage om de toeloop op de spoedeisende hulpafdelingen in te dammen is volgens Kraaijvanger echter geen goed idee. Daardoor zullen volgens haar ook patiënten die wél spoedhulp nodig hebben wegblijven. “Als er een eigen bijdrage van 100 euro wordt gevraagd, geeft 47 procent van de zelfverwijzers aan niet meer direct naar de SEH te zullen gaan. Hierbij worden echter onvermijdelijk ook patiënten geweerd die, mogelijk dringend, tweedelijnszorg nodig hebben”, aldus de arts.
De SEH’s in Nederland ontvangen per jaar ongeveer 2 miljoen mensen. Ze zijn vaak doorverwezen door de huisarts. Ook worden patiënten daar rechtstreeks per ambulance binnengebracht. (ANP)