De organisaties zeggen zich zorgen te maken over het gebrek aan aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren en het stigma dat rust op psychische klachten. Volgens hen hebben veel jongeren moeite met de prestatiesamenleving waarin ze opgroeien en de stress die ze door druk op school ervaren. Daarbij komt dat de hulp op het gebied van geestelijke gezondheid voor deze groep onvoldoende is.
Wachtlijsten
Zo zijn de wachtlijsten in de jeugd-ggz veel te lang. “We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan en het probleem groter en groter laten worden. Jongeren mogen hier niet de dupe van worden”, zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting. Volgens de onderzoekers vinden veel jongeren het moeilijk om open te zijn over hun mentale gezondheid. “Maar liefst 34 procent van de jongeren denken vaak onterecht dat mensen met psychische problemen een gevaar zijn voor de samenleving.”
‘Preventieakkoord Mentale Gezondheid’
Om “psychisch leed een halt toe te roepen en Nederlandse jongeren te helpen om mentaal gezond te zijn”, starten de gezondheidsorganisaties de Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie. De alliantie overhandigt dinsdag een manifest aan de Tweede Kamer waarin ze de politiek oproept om tot een ‘Preventieakkoord Mentale Gezondheid’ te komen.
Het onderzoek van het Amsterdam UMC is uitgevoerd onder ruim 2100 jongeren uit verschillende groepen, in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar.