De piek van het vaccinatieprogramma was in juni en juli. Toen werden per week meer dan een miljoen mensen gevaccineerd. Daarna nam het aantal nieuwe prikken af. Vrijwel iedereen die een prik wil, is inmiddels gevaccineerd. Mede daarom zijn vaccinatielocaties gesloten. Tegenwoordig zijn er per week nog iets meer dan 100.000 prikken. Dit zijn vooral jongeren.
Ziekenhuizen
De GGD’en zijn niet de enigen die vaccineren. Ook huisartsen, ziekenhuizen en anderen werken mee aan het vaccinatieprogramma. In totaal zijn tussen de 23 miljoen en 24 miljoen vaccinaties toegediend.
Afweerstoornis
Enkele honderdduizenden Nederlanders met een ernstige afweerstoornis krijgen vanaf deze week een derde prik. Na de eerste twee inentingen hebben ze misschien nog niet genoeg bescherming tegen het coronavirus opgebouwd. Ook zij worden door de GGD gevaccineerd, na uitnodiging door medisch specialisten. Het duurt waarschijnlijk bijna een maand om de hele groep in te enten.
Derde prik
Het is volgens de Gezondheidsraad nog niet nodig om andere Nederlanders opnieuw in te enten. Bij hen werken de vaccins nog goed genoeg. De GGD’en melden wel dat ze de “basis-infrastructuur” in stand houden, zodat mensen hun derde prik kunnen halen wanneer de overheid besluit dat dit nodig en mogelijk is. Het betekent dat ongeveer zestig vaste vaccinatielocaties open blijven. (ANP)