Neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc benadrukt tegen de omroep dat deze toename deels te wijten is aan een versnelling in diagnoses: “De afgelopen vier jaar steeg het aantal diagnoses bij vijf ziekenhuizen met 25 procent,” aldus Bloem. Hij voegt eraan toe dat de ziekte waarschijnlijk onderschat wordt vanwege niet-gediagnosticeerde gevallen.
Vermijdbaar
Onderzoekers suggereren dat de ziekte voor een groot deel vermijdbaar is door milieuvervuiling te verminderen. Bloem en zijn Amerikaanse collega hebben een verband gevonden tussen Parkinson en het gebruik van landbouwgif, vooral in gebieden met intensief pesticidengebruik zoals de wijngebieden in Frankrijk en de Nederlandse bollenstreek.
“Ik ben ervan overtuigd dat dit voor een groot deel een ‘man-made disease’ is,” zegt Bloem. Hij wijst erop dat Parkinson voor het eerst werd beschreven in het vervuilde Londen van de 19e eeuw, maar pas sinds de jaren 70 een veelvoorkomende ziekte is geworden, vermoedelijk door de introductie van neurotoxische landbouwgiffen zoals paraquat, dat sinds 2007 verboden is in Nederland.