Veel zorgorganisaties steken veel tijd, mankracht en geld in de plannen. Dat veel plannen toch worden afgekeurd, heeft ook de aandacht van minister Kuipers van VWS. Recent kondigde hij aan dat hij het proces om de transformatiegelden aan te vragen wil verbeteren en versnellen. Ook is meer maatwerk nodig tussen zorgorganisaties en verzekeraars. Het Bestuurlijk Overleg IZA neemt uiterlijk begin maart een besluit over deze maatregelen.
Meer regie op specifieke thema’s
Kuipers en de IZA-bestuurders willen ‘meer regie zetten’ op de thema’s: passende zorg, toekomstbestendig ziekenhuislandschap, digitalisering en domeinoverstijgende samenwerking in de regio.
Andere maatregelen om het proces te versnellen en te verbeteren zijn: werken met arrangementen voor het indienen van bepaalde plannen, de randvoorwaarden aanpassen en de procedures van de planvorming en beoordeling vereenvoudigen.
Ook worden de regioplannen de komende weken geanalyseerd om meer inzicht te krijgen in ‘impactvolle plannen’ die versneld in uitvoering kunnen worden gebracht en als voorbeeld kunnen dienen voor andere regio’s.
Redenen voor afkeuring
De reden dat zorgverzekeraars plannen afkeuren zijn divers. Soms ontbreekt een goede businesscase, soms zijn ze in te grote haast geschreven of ontbreekt de betrokkenheid van relevante partijen. Transformatieplannen worden ook inhoudelijk afgekeurd omdat de plannen niet in lijn zijn met de thema’s, zoals die zijn omschreven in het IZA. Een zorgorganisatie diende bijvoorbeeld een plan in om de internetsnelheid van de organisatie te verhogen.
Goede voorbeelden
Voorbeelden die het ministerie van VWS expliciet aanhaalt, zijn het transformatieplan van de regio MooiMaasvallei en de plannen van Gedeelde Zorg Midden-Holland van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda met andere zorgaanbieders. Opvallende overeenkomst tussen de twee plannen is dat de samenwerking tussen het ziekenhuis en andere zorginstellingen al jaren geleden tot stand is gekomen.
Zorgorganisaties kunnen sinds 1 februari 2023 transformatieplannen indienen bij de zorgverzekeraars. Met het IZA is 2,8 miljard euro beschikbaar gesteld om transformaties naar passende, toekomstbestendige zorg te bewerkstelligen.
Ron Sneep
Aanvragen moeten worden ingediend bij de zorgverzekeraar. Dus is het logisch dat afwijzingen ook door de zorgverzekeraar kunnen worden afgewezen. In dit artikel ontbreekt de reden waarom een aanvraag is afgewezen. Hierdoor ontstaat de (negatieve) suggestie dat er iets wringt bij de afwijzing.
Door aan te geven om welke reden is afgewezen wordt wellicht die suggestie weg genomen en kunnen potentiele aanvragers lering trekken.
Gemiste kans?